Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Мінеральні речовини

Калій, магній і фосфор є основними елементами кісткової тканини. У кістках міститься близько 99% кальцію, 80% фосфору і 50% магнію, що є в організмі людини. Велика кількість калію міститься в рибі, картоплі, капусті, баштанних (гарбуз, кабачки, кавуни) культурах, а також сушених фруктах (урюк, курага, ізюм, інжир).

При туберкульозі, різноманітних запальних процесах в організмі, захворюваннях серця, при рахіті у дітей необхідно збільшити в дієті кількість кальцію, а при деяких обмінних порушеннях, наприклад, склерозі судин, істотно знизити. Добре засвоювані солі кальцію містяться в молоці і молочних продуктах, особливо в сирах. У значній кількості солі кальцію містяться і в багатьох рослинних продуктах: квасолі, зеленій цибулі, петрушці, шпинаті, салаті, капусті. Проте кальцій рослинних продуктів засвоюється організмом значно гірше, внаслідок того, що він міцно зв’язаний із щавлевою кислотою у вигляді нерозчинної солі.

Підвищене вживання фосфору з їжею показане при туберкульозі, переломах кісток, порушеннях діяльності нервової системи тощо. На солі фосфору багаті продукти із зернових культур, молоко, сири, м'ясо, печінка, мізки, риба, яйця.

Підвищення кількості солей магнію, що сприяють виведенню з організму холестерину, рекомендується при гіпертонічній і жовчо-кам’¢яній хворобах, атеросклерозі. Солі магнію містяться у великій кількості в оболонках насіння злаків. Тому на них багатий хліб із борошна грубого помолу, вівсяна, ячмінна і гречана крупи, а також морська риба та інші продукти моря.

Солі заліза відіграють винятково важливу роль у процесах кровотворення. Дефіцит заліза особливо часто розвивається у вагітних жінок і дітей грудного віку. У дітей у віці до 1 року залізодефіцитна анемія часто пов’язана із дефіцитом заліза в грудному молоці. Особливо багато заліза міститься в печінці тварин, а також яйцях і м'ясі. Багаті на залізо і листові овочі, насамперед салат і шпинат.

Мікроелементи входять до складу деяких ферментів і гормонів. Наприклад, йод є компонентом гормону щитовидної залози – тироксину. На йод багаті продукти моря (морський гребінець, мідії, кальмари, креветки, кріль, морська капуста).


Читайте також:

  1. IV. Запасні речовини
  2. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  3. Агрегатні стани речовини
  4. Азот, фосфор, біогенні елементи та їх сполуки, органічні речовини
  5. Азотисті речовини
  6. Аморфний та кристалічний стан твердої речовини.
  7. Атомарний рівень будови речовини
  8. Атомно-молекулярна будова речовини.
  9. Барвні речовини
  10. Барвні речовини
  11. Біомаса - Кількість живої речовини на одиниці площі чи об'єму місцеперебування в момент спостереження. Визначається сумою біомаси усіх популяцій, що населяють дану екосистему.
  12. Біотрансформація лікарської речовини в організмі.




Переглядів: 495

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вітаміни | Ліпотропні речовини

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.