Раціони лікуваль-но-профілактично-го харчування та окремі продукти і препарати
| Показання
| Особливості раціону та профілактичної дії
|
№ 1
| Багатий на ліпотропні речовини, які підвищують антитоксичну функцію печінки
| Робота з радіонуклідами і джерелами іонізуючих випромінювань
|
№2
| Багатий на повноцінні білки, поліненасичені жири, кислоти і кальцій, які зменшують накопичення в організмі токсичних хімічних речовин
| Виробництво неорганічних кислот, лужних металів, сполук хлору і фтору та ціаністих сполук
|
№2а
| Багатий на незамінні амінокислоти і вітаміни, що виявляють десенсибілізуючі властивості
| Контакт з хромом та іншими хромовмісними речовинами
|
№3
| Багатий на повноцінні білки, пектини, вітаміни, лужні елементи, перешкоджає всмоктуванню та накопиченню свинцю
| Контакт зі сполуками свинцю
|
№4
| Багатий на ліпотропні речовини і аскорбінову кислоту, містить мало жирів, жарених та тушкованих страв
| Виробництво аміно- і нітросполук, бензолу, фенолу, хлорованих вуглеводнів, сполук миш'яку та ртуті, пластмас
|
№5
| Багатий на ліпотропні речовини, поліненасичені жири кислоти, вітаміни С і В
| Виробництво вуглеводнів, сірковуглеводнів, тетраетил свинцю, барію, марганцю, фосфорорганічних пестицидів
|
Молоко
| Багаті на повноцінні білки та кальцій, які сповільнюють накопичування шкідливих речовин
| Робота з різноманітними вуглеводнями, спиртами, ефірами, органічними кислотами, металами, антибіотиками, сажею
|
Кисломолочні продукти та джеми
| Багаті на повноцінні білки, кальцій та пектини, які зв’язують і виводять свинець
| Робота з неорганічними сполуками свинцю
|
Вітамінні препарати
| Підтримують функцію ЦНС та інших органів, покращують терморегуляцію
| Робота в умовах високої температури і тепловипромінювання
|