Клінічні вимоги до вивчення особливостей ефективного використання лікарських засобів
Тестування ліків та добір клінічних доз в своїй більшості проводять натще у здорових людей. Очевидно, що це не відображає справжньої клінічної ситуації.
Особливості загального і специфічного впливу їжі на всмоктування ліків та їх метаболізм слід ураховувати під час планування клінічних досліджень, передусім для того, щоб отримати адекватні фармакокінетичні та фармакодинамічні дані. Крім того, під час планування досліджень подібного змісту слід урахувати звички харчування загальної популяції та окремих підгруп. Таке становище зумовлене тим, що в клінічній практиці гетерогенна популяція, яка приймає ліки, може суттєво відрізнятися від відібраної для вивчення групи.
Яким повинен бути прийом ліків: натще чи після приймання їжі, який проміжок часу повинен бути між прийманням ліків та їдою, якою рідиною та яким її об'ємом потрібно запивати препарат – ці питання до сьогодні є одним найбільш суперечливих в сучасних дієтології і гігієні харчування потребують подальших ретельних досліджень.