Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Гігієнічні принципи організації лікувального харчування при ожирінні

· Зниження енергетичної цінності харчування (1500-1800 ккал) за рахунок вуглеводів; виключення солодощів, цукру та меду, макаронів, білого хліба, каш з шліфованого рису та манки, смаженої картоплі, винограду та бананів.

· Обмеження жирів тваринного походження при одночасному збільшенні (до 50%) рослинних жирів.

· Забезпечення в дієті оптимальної кількості білків (60% з них білки тваринного походження).

· Створення відчуття ситості внаслідок призначення малокалорійної, але об’ємної їжі (салати з сирої капусти, моркви, болгарського перцю, огірків, томатів, мюслів (запарених пластівців з вівсянки та несолодких фруктів); знежиреного кефіру, ряжанки та сирих фруктів).

· Організація п’яти-шести разового харчування, що усуває відчуття голоду.

· Обмеження споживання кухонної солі.

· Використання розвантажувальних дієт та розвантажувальних днів.

· Введення в режим дня дозованих фізичних навантажень.

· Оцінка ефективності та корекція лікувального харчування на основі вивчення особливостей перебігу хвороби та біохімічного статусу організму.

 

Основні розвантажувальні дієти:

1. Молочний день: кожні 2 — 2,5 години по 200 мл кефіру, ацидофіліну або молока (всього 1,2 — 1,5 л).

2. Сирний день: 400—600 г нежирного сиру на 4—5 прийомів, 2 склянки кави або чаю з ксилітом, 1—2 склянки відвару шипшини, 1 — 2 склянки нежирного кефіру.

3. М’ясо (рибно)-овочевий день: Нежирне м’ясо 450 — 600 г (270 —360 вареного) або риба 600 — 700 г, овочі 0,5 — 0,8 кг (свіжа капуста, огірки, морква, зелений горошок, редис) на 5 прийомів, 2 склянки чаю або кави, 1—2 склянки відвару шипшини. Протипоказання: захворювання печінки та нирок з порушенням функцій.

4. Жировий (сметанний) день: Має достатню насиченість, активізує жиромобілізуючі ферменти, пригнічує перезбуджений інсулярний апарат. 300 г сметани 20% жирності на 3 прийоми, 2 склянки чаю або кави з ксилітом, 1—2 склянки відвару шипшини. Замість сметани можна використовувати 500 мл 20% вершків на 5 прийомів. Протипоказання: погане засвоювання жирів при захворюваннях печінки, жовчовивідних шляхів та кишок.

5. Фруктово—овочеві дієти. Мають мінімальну калорійність, стимулюють моторику кишечнику, сприяють розпаду резервних жирів, виведенню з організму продуктів обміну речовин, води та натрію.

а) Яблучний день: 1,2 — 1,5 кг сирих або печених яблук на 5 прийомів.

б) Огірковий день: 1,2 — 1,5 кг свіжих огірків на 5 прийомів, 5 г солі.

в) Соковий день: 1 — 1,2 л натуральних свіжовиготовлених соків на 5 прийомів, виключаючи виноградний сік.

Крім того, до числа допоміжних лікувальних засобів відносять:

· препарати, що зменшують апетит (фепранон, дезопімон).

· препарати, що стимулюють обмін речовин (тиреоідин, адипозін). Однак, слід зазначити, що дані про безпечність таких лікарських засобів досить суперечливі.

· сечогінні препарати (циклометиазід, фуросемід, діхлотіазид).

 


Читайте також:

  1. CMM. Модель технологічної зрілості. Зрілі і незрілі організації.
  2. II. Права та обов'язки адміністрації організації, що проводить туристську подорож
  3. II. Харчування
  4. IV. Закономірності структурно-функціональної організації спинного мозку
  5. PR-відділ організації: переваги і недоліки
  6. TEMA 13. МОТИВАЦІЯ РОБОТИ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІЗАЦІЇ
  7. V Практично всі психічні процеси роблять свій внесок в специфіку організації свідомості та самосвідомості.
  8. АГЕНТ З ОРГАНІЗАЦІЇ ОБСЛУГОВУВАННЯ АВІАПЕРЕВЕЗЕНЬ
  9. Аграрна політика як складова економічної політики держави. Сут­ність і принципи аграрної політики
  10. Адаптація індивіда в організації
  11. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  12. АДМІНІСТРАЦІЇ І ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ




Переглядів: 412

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Гігієнічні основи аліментарної регулЯції обмінних | Оцінка результатів дієтотерапії

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.