Визначити ефективність санітарно-гігієнічних заходів, що спрямовані на покращання умов праці буряківників (нормування виробничого навантаження у залежності від фізичної працездатності, механізація трудомістких процесів, прогнозування та регламентація рівня пестицидів у повітрі робочої зони тощо) за індексом здоров’я (в %), виходячи з даних, що наведені в таблиці 3.
Таблиця 3
Захворюваність з тимчасовою втратою працездатності та середня тривалість кожного випадку захворювання у жінок буряківників до і після запровадження комплексу санітарно-гігієнічних заходів щодо покращання умов праці
Час дослідження
Буряківники, М±m (450)
Все населення, М±m (5000)
випадки на 100 працівників
дні на 100 працівників
Середня тривалість 1 випадку, днів
випадки на 100 працівників
дні на 100 працівників
середня тривалість 1 випадку, днів
До запровадження
21,1±0,73
366,4±57,7
17,3±0,14
110,1±0,89
132,1±53,2
13,1±0,15
Після запровадження
14,7±0,65
211,7±45,3
14,4±0,12
9,8±0,75
124,2±44,1
12,6±0,11
Примітка: Помилка комплексного показника здоров’я визначається за формулою:
де m — захворюваність (відносна величина віднесена до 1), чи на 100 працюючих:
де n — кількість працюючих, чи кількість населення.