передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу виробленої продукції в натуральних одиницях на кількість затраченого часу в нормо-годинах
Вартісний
передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу виробленої продукції в грошовому вираженні до затрат часу, вираженого в середньообліковій чисельності працівників, або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин
Трудовий
передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу продукції, представленої в затратах робочого часу в нормо-годинах на кількість працівників
Виробіток – показник рівня продуктивності праці, який характеризує кількість продукції, що виготовлено за одиницю часу або приходиться на одного середньооблікового працівника.
Оберненим до виробітку є показник трудомісткості.
ВИРОБІТОК
Результат праці
Затрати праці
ТРУДОМІСТКІСТЬ
Затрати праці
Результат праці
Трудомісткість праці– сума всіх витрат праці на виробництво одиниці продукції на даному підприємстві.
Види трудомісткості та їх характеристика наведені на рис. 5.2.
Рис. 5.2. Види трудомісткості
Планування продуктивності праці здійснюється методом прямого рахунку та пофакторним методом.
Метод прямого рахункупередбачає визначення планового рівня продуктивності праці шляхом ділення запланованого обсягу випуску продукції у вартісному виразі або в натуральних одиницях на планову чисельність промислово-виробничого персоналу.
Пофакторний методпередбачає розрахунок приросту продуктивності праці через економію чисельності працівників під впливом різних факторів.
Класифікація чинників підвищення продуктивності праці представлена на рис. 5.3.