Класифікаційна ознака
| Метод
| Характеристика
|
Залежно від способу одержання інформації
| Вимірювальний
| Передбачає використання при оцінці якості продукції технічних засобів контролю
|
Реєстраційний
| Ґрунтується на спостереженні і підрахунку кількості предметів, випадків
|
Органолептичний
| Передбачає аналіз сприймань органами чуття людини споживчих властивостей товару
|
Розрахунковий
| Використовується при визначенні показників якості новостворених виробів
|
Залежно від джерел інформації
| Традиційний
| Передбачає оцінку якості продукції у спеціалізованих підрозділах
|
Експертний
| Використовується для оцінки естетичних показників якості
|
Соціальний
| Ґрунтується на визначенні якості продукції на основі вивчення думки споживачів про неї
|