Якість продукції: поняття, показники та методи оцінки.
Якість продукції – це сукупність властивостей, що зумовлюють придатність продукції задовольняти певні потреби споживачів відповідно до її призначення.
Якість продукції пов’язана із споживною вартістю товару. Споживча вартістьхарактеризує задоволення певної потреби споживачів, корисність речі, а якість – міру задоволення цієї потреби, яка виявляється у споживанні (рис. 12.1).
Рис. 12.1. Рівні якості продукції
На рис. 12.2-12.3 наведені основні показники якості продукції.
Рис. 12.2. Показники якості продукції
Відображають властивість виробу виконувати свої функції протягом певного часу зі збереженням експлуатаційних характеристик; властивість виробу зберігати свою роботоздатність тривалий час
Відбивають ступінь використання у виробі стандартизованих та уніфікованих деталей та вузлів
Відображають затрати на розробку, виготовлення та експлуатацію виробу
Економічні показники
Рис. 12.3. Класифікація одиничних показників якості продукції
Класифікація методів оцінки якості продукції представлена в табл. 12.1.