Продуктивність праці визначається кількістю продукції, яка виробляється за одиницю робочого часу. Продуктивність праці вимірюється як в натуральних показниках (випуск продукції в штуках, тоннах, літрах, метрах тощо), а також в вартісних показниках і трудових вимірниках (нормо-години).
Аналіз продуктивності праці можна проводити у розрізі:
- підприємства в цілому, його окремих структур, підрозділів, цехів і бригад;
- у частковому розрізі (річної продуктивності праці, середньомісячної, середньоденної і середнього динної);
- у розрізі видів діяльності та видів виробництва.
Крім структурно-динамічного аналізу продуктивності праці обов’язково проводиться факторний аналіз з використанням факторної моделі:
Пп = Овп / Чсер.праців.,
або продуктивності праці одного робітника: Пп 1робіт. = Ов.п1 / Чсер.робіт.