МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Загальна характеристика білків.МІНІСТЕРСВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ БІОХІМІЯ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ для студентів всіх технологічних спеціальностей заочної форми навчання Біохімія: Конспект лекцій для студ. всіх технологічних спеціальностей заочної форми навчання / ВСТУП Біологічна хімія – наука про хімічний склад живих організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмах і лежать в основі їх життєдіяльності. За останні дисятиріччя зроблено такі важливі відкриття, як розшифровка будови білків і нуклеїнових кислот, з’ясування механізму біосинтезу цих сполук, виявлення шляхів збереження і передачі генетичної інформації, встановлення біохімічних основ функціонування організму на клітинному і тканинному рівнях та основних механізмів трансформації енергії в біологічних системах, з’ясування структурно-функціональної організації мітохондрій, рибосом, клітинних мембран, шляхів передачі інформації в клітинах тощо. Успішно розвиваються такі основні напрямки біохімії як статична, динамічна і функціональна. Статична біохімія досліджує хімічну природу і властивості речовин, які входять до складу живих організмів. Динамічна біохімія вивчає перетворення речовин і енергії в організмі (метаболічні процеси). Виключне важливе значення має біохімія у вдосконаленні технологічних процесів харчової промисловості і створенні нових схем і принципів переробки рослинної та тваринної сировини. Суттєва роль біохімічних процесів в таких галузях харчової промисловості як хлібопекарська, м’ясо-молочна, консервна, виноробна, спиртово-горілчана і інш. Надзвичайно тісно зв’язані з біохімією всі галузі харчової промисловості, які грунтуються на використанні різних видів бродіння. В представленому конспекті лекцій у стислій формі висвітлено основні питання статичної і динамічної біохімії. Значна увага приділяється питанням біохімії м’яса і крові, основним типам бродіння, які мають значення у харчових технологіях, біохімічній характеристиці рослинних речовин вторинного походження. “Конспект лекцій”, в першу чергу, призначений для студентів заочної форми навчання вищих учбових закладів харчової промисловості, але рекомендується також і для студентів очної форми в період їх підготовки до іспитів. БІЛКИ ТА АМІНОКИСЛОТИ Загальна характеристика білків. Білки є структурно-функціональною основою живих організмів. Це високомолекулярні органічні сполуки, побудовані з окремих одиниць – амінокислот, які зв’язані між собою пептидним (амідним) зв’язком. Білки – найбільш складні і важливі структури живих організмів. Тому інша їх назва – протеїни (з гр. „найважливіші”), яка була запропанована Н.Мульдером в 1838 році. Українська назва „білки” зв’язана з тим, що за рядом властивостей розчини білку нагадують яєчний білок. В хімічному відношенні (дослідження 1809 р., здійснені Ф.Греном) білки складаються (%): С – 53, N -16, О – 22, Н – 7. Найбільш стабільним є вміст азоту. Також містять S, P, Fe, I, Cu, Mo, Zn. Білкам належить ведуча роль у забезпеченні процесів життєдіяльності, тому відомий натурфілософ Ф.Енгельс давав визначення життя як „спосіб існування білкових тіл”. Читайте також:
|
||||||||
|