Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Сутність та види калькуляції

 

Калькуляція - від латин. calculation (підсумок) передбачає складання таблиці, в якій розраховують собівартість одиниці продукції або іншого об'єкта калькуляції (замовлення тощо).

Собівартість - сума витрат на виробництво продукції, робіт, послуг. В залежності від цілей виділяють такі види собівартості: технологічну , виробничу, повну собівартість готової продукції, повну собівартість реалізованої продукції.

Процес набирання витрат для підрахунку собівартості називається калькулюванням.

Метою калькулювання собівартості продукції є:

1) підготовка даних для визначення обсягу виробництва і розміру цін на продукцію (роботи, послуги);

2) підготовка даних необхідних для розробки фінансових планів (планів руху грошових коштів) і бюджета підприємства;

3) підготовка даних для ведення бухгалтерського обліку.

Собівартість визначається з метою ціни виробничої продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Об'єктом калькулювання (об'єктом обліку) може бути готова продукція, напівфабрикати, вироби, послуги, теплова і електрична енергії тощо. Усі об'єкти калькулювання можна поділити на два види:

1. матеріальні;

2. нематеріальні, що використовуються в момент виробництва.

Для продукції, яка може бути виміряна за вагою, довжиною, площею тощо, об'єктом калькулювання є одиниця виміру: 1 кг, 1 м, 1 л, 1 т, 1 шт, 1 кіловат-год, 1 тоно-километр, 1 замовлення тощо.

Для практичної роботи міністерства і державні комітети, що управляють галузями народного господарства, затвердили цілий ряд методичних рекомендацій по калькулюванню собівартості. Вони містять перелік калькуляційних статей, за якими набираються витрати для визначення собівартості, визначають склад витрат підприємства, які включаються до цих статей. Методичними рекомендаціями допускається відмовлення від калькулювання тих видів допоміжної продукції, які випускаються в невеликій кількості і повністю споживаються на підприємстві.

В умовах ринкової економіки єдиної методики калькулювання продукції бути не може. Тому кожне підприємство з врахуванням своїх цілей і інтересів повинно самостійно визначати правила калькулювання. Проте існує і загальний для всіх склад статей калькуляції (таблиця 4.1):

 

 


Таблиця 4.1


Читайте також:

  1. T. Сутність, етіологія та патогенез порушень опорно-рухової системи
  2. Аналіз витрат на підприємстві за їх елементами та статтями калькуляції.
  3. Багатомірність і сутність культури виявляється в її основних функціях: соціальній (гуманістичній), пізнавальній, аксиологічній, семіотичній, нормативній.
  4. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  5. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  6. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  7. Безробіття: сутність, види, соціально – економічні наслідки.
  8. Бізнес-план підприємства: сутність та складові
  9. Біологічна, соціальна та психологічна сутність здоров’я.
  10. Бухгалтерський облік: сутність, значення, принципи
  11. Бюджетне регулювання, його сутність та методи здійснення
  12. Бюджетні установи: сутність та класифікація.




Переглядів: 895

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Оцінка як елемент методу бухгалтерського обліку: мета, принципи, методи. | Склад статей витрат собівартості продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.