Триступінчатий контроль за охороною праці на підприємстві
Перший ступінь контролю. Щоденний контроль на дільниці, в секції чи торговій одиниці, що не має структурного поділу, здійснюється керівником даного підрозділу та громадським інспектором з охорони праці. Контролюється стан охорони праці безпосередньо на робочих місцях та об’єктах. Результати перевірки записуються у відповідний журнал.
Другий ступінь контролю. Щотижневий контроль цехів, відділів, торгових одиниць, що мають структурні підрозділи. Контроль здійснюється керівником спільно з представником профспілкового комітету чи громадським інспектором з охорони праці. Контролюється організація та результати роботи першого ступеня.
Третій ступінь контролю. Здійснюється 4-6 разів на рік комісією, що призначається наказом керівника підприємства, до складу якої входять керівник, заступник керівника, головний інженер, інженер з охорони праці, голова комісії з охорони праці, працівники технічних служб. На даному етапі контролюється організація і результати роботи першого і другого ступенів контролю. Результати перевірки оформляються актом.
Навчання працівників правилам безпеки праці здійснюється на всіх підприємствах та організаціях незалежно від характеру та ступеня небезпеки виробництва.
Організує навчання керівник підприємства, а в підрозділах — їх керівники.
Допуск до роботи осіб, що не пройшли навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці, забороняється.
Працівники, робота яких пов’язана з використанням обладнання, зобов’язані пройти технічний мінімум, який здійсються один раз на рік по діючому обладнанню, а по новому — в міру його надходження на підприємство, але до моменту пуску в експлуатацію.