Зола білий цукор= 6×10-4 (s – 0,35s1) % до маси цукру, (3.1)
де 6×10-4 – коефіцієнт перерахунку питомої електропровідності на вміст золи при 28 % СР/100 см3; s – питома електропровідність досліджуваного розчину цукру, мкСм/см; 0,35 – поправка на питому електропровідність води при 28% СР/100 см3; s1– питома електропровідність дистильованої води, мкСм/см.
В кондуктометрах, що градуйовані у відсотках золи, числове значення масової частки золи видається безпосередньо на табло приладу.
Якщо визначення проводиться при температурі, що відрізняється від 20°С, вводять поправку на температуру за умову, що відхилення температури не перевищує ± 5°С.
Поправку, мкСм/см, обчислюють за формулою
(3.2)
Значення поправки на температуру віднімають від значення одержаного під час дослідження проби,якщо температура вища 20°С, і додають, якщо температура нижча 20°С.
За кінцевий результат приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних визначень, допустима розбіжність між якими не повинна перевищувати 0,001 % [6].