1. Визначення масової частки золи у білому цукрі кондуктометричним методом.
2. Визначення вмісту солей кальцію і магнію в соку ІІ сатурації комплексометричним методом.
Установки, прилади, лабораторний посуд, реактиви
Кондуктометр КЛЗ-1; або КД-30; технічні і аналітичні терези; піпетка Сакса-Ле Докта; беззольний фільтр; бідистильована вода з питомою електропровідністю менше ніж 2 мкСм/см; мірні колби місткістю 100, 200 см3; конічна колба місткістю 250 см3, циліндри місткістю 5,10 см3, метрична бюретка на 25 см3; 1/28 н розчин трилону Б; аміачний буферний розчин; 2%-й розчин Na2S; індикатор кислотний хромовий темно-синій (розчин у етанолі або у твердому вигляді в суміші з NaCl у співвідношенні 1:100).
3.4 Методики виконання роботи
Визначення масової частки золи в цукрі-піску кондуктометричним методом (Офіційний метод ICUMSA GS2/3-17 (1994 р.)
Розчиняють 31,3 ± 0,1 г білого цукру в дистильованій воді в мірній колбі на 100 cм3 і доводять до мітки при 20°С (або розчиняють 28,0 ±0,1 г білого цукру у воді й доводять кількість розчину до 100 г). Розчин фільтрують через паперовий беззольний фільтр, перші 10 см3 фільтрату зливають [2,6].
Перед вимірюванням гніздо кондуктометра ополіскують досліджуваним розчином, після чого розчин заливають у гніздо кондуктометра і визначають його електропровідність. Попередньо визначають питому електропровідність дистильованої води. Величина питомої електропровідності дистильованої води має бути не більшою ніж 2,0 мкСм/см. В разі потреби величину питомої електропровідності води досягають її бідистиляцією.