МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Метод Вільштеттера та ШудляЦей метод широко застосовується для визначення масової частки редукувальних речовин (альдоз) у крохмальних патоках, в глюкозних патоках під час виробництва глюкози з крохмалю, в пивному суслі у виробництві пива, активності амілолітичних ферментів солоду та інших аналізах [1,5]. Крохмальна патока – це продукт неповного гідролізу крохмалю. Розрізняють крохмальні патоки з різною масовою часткою редукувальних речовин на 100% СР: низькооцукрені – 31…34%, нормально оцукрені – 38…42% та високооцукрені – 44…70% [1,5]. В основу методу, розробленого Вільштеттером та Шудлем, покладена реакція окиснення альдегідної групи цукрів у відповідну одноосновну кислоту. Наприклад, глюкоза окиснюється у глюконову кислоту з згідно рівнянням :
СН2ОН(СНОН)4СОН+І2+2NаОН=СН2ОН(СНОН)4СООН+2NaI+H2О.
Процес окиснення цукрів згідно з наведеним рівнянням протікає лише у слаболужному середовищі і при кімнатній температурі. Луг додається у кількості, достатній для нейтралізації кислоти,що утворюється (при цьому лужність середовища не повинна перевищувати рН≈9). Кетози в таких умовах не окиснюються, що дає можливість визначати глюкозу у присутності фруктози. У сильнолужному середовищі і при підвищеній температурі альдози окиснюються у двохосновні кислоти, відбувається також окиснення кетоз, що призводить до значного завищення результатів аналізів. Кількість окиснених альдоз цукрів визначають за різницею між об’ємом розчину йоду, який береться на окиснення, та об’ємом його надлишку. Надлишок йоду визначають титруванням тіосульфатом натрію у кислому середовищі у присутності крохмалю. Кислоту перед титруванням додають у строго визначеній кількості, бо в сильнокислому середовищі утворений при окисненні цукрів йодит та йодат натрію, вступаючи в реакцію з кислотою,виділяють вільний йод:
NaIO3+5NaI+3H2SO4=3I2+3Na2SO4+3H2O.
Цей йод також відтитровується тіосульфатом натрію, що призведе до похибки визначення. Крохмаль додається в кінці титрування, щоб зменшити адсорбцію на ньому йоду. Масову частку альдоз у аналізованій пробі розраховують згідно з рівнянням реакції окиснення, з якого виходить, що на окиснення однієї молекули цукру йде 2 атоми йоду. Для глюкози еквівалент по йоду дорівнює: 180:2=90 г, а для мальтози 342 : 2=171, де 180 та 342 – маси молекул цукрів.Таким чином, 1 см3 0,1н розчину йоду еквівалентний 0,009 г глюкози та 0,0171 г мальтози. Для аналізу готують розчини, які містять не більше 0,5 % цукру. Читайте також:
|
||||||||
|