Етап 1. Площа громадського приміщення знімається в масштабі з планкарти судна.
Етап 2. Норма питомої площі - це площа, необхідна для комфортабельного розташування одного пасажира. Значення норм питомої площі деяких громадських приміщень наведені у таблиці 1.7.
Таблиця 1.7
Найменування громадського приміщення
Норма питомої площі , м2/чел.
Плавальний басейн
3,60
Музичний салон
1,80
Ресторан
1,60
Бар
0,35
Сауна, масажний кабінет
0,45
Спортивно-оздоровчій комплекс
0,31
Медичний блок
0,30
Бібліотека
0,50
Перукарня
0,06
Кінотеатр
0,33
Відкрита палуба для прогулянок
2,50-2,70
Закрита палуба
0,85
Багатоцільові приміщення
0,60
Ігрові приміщення
0,15-0,25
Крамниці, кіоски
0,15
Коридори, трапи, ліфти
2,26
Етап 3. Місткість громадського приміщення знаходять по формулі:
(1.7)
Етап 4. Коефіцієнти значущості громадських приміщень знаходять в наступній послідовності:
· складається таблиця, в якій приводиться перелік всіх громадських приміщень (табл. 1.8);
· кожному громадському приміщенню надається оцінка (при цьому приміщення, що має найбільший вплив на комфортабельність, має найбільшу оцінку, а сума всіх оцінок дорівнює 100);
· знаходиться середнє значення всіх оцінок ;
· знаходяться коефіцієнти значущості .
Таблица 1.8
Найменування громадського приміщення
Оцінка
Коефіцієнт значущості
Плавальний басейн
Ресторан
…
…
…
Відкрита палуба для прогулянок
Сума
—
Середнє значення
—
Етап 5. Базова місткість приміщення знаходиться за формулою:
(1.8)
Етап 6. Заповнюється таблиця 1.9 з інформацією про громадські приміщення:
Таблиця 1.9
Характеристика громадських приміщень круїзного судна
Назва громадського приміщення
Площа приміщення , м2
Норма питомої площі , м2/люд.
Місткість приміщення , люд.
Коефіцієнт значущості
Базова місткість приміщення , люд.
Плавальний басейн
Басейн 1
Басейн 2 и т.д.
Ітого
—
—
Ресторан-бар
Ресторан 1
Ресторан 2 и т.д.
Итого
—
—
…
Всего
—
—
Етап 7. Знаходимо комплекснийкоефіцієнт комфортабельності судна: