МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Організація садівництва і виноградарства
Садівництво і виноградарвто є традиційною галуззю сільського господарства України, яке має багатовікову традицію. Важливість галузі обумовлюється тим, що тут виробляються виключно цінні продукти харчування, які мають великі лікувальні якості; вони багаті на вітаміни, цукор, мікроелементи, вуглеводи та органічні кислоти. Науково-дослідним інститутом гігієни харчування встановлено, що норма споживання становить 79 кг плодів і ягід. Кожна галузь має особливості, найповніше врахування яких має вирішальне значення у забезпеченні високоефективного виробництва. Це стосується і садівництва та виноградарства. Особливості організації садівництва і виноградарства: - стабільність виробництва плодів і ягід досягається лише за умов планомірного відтворення насаджень, тобто потрібно площі садів закладати завчасно, раніше, ніж перестануть плодоносити існуючі сади. Необхідно складати садообороти; - плоди, ягоди і виноград здебільшого швидко псується і є малотранспортабельними, необхідно швидко реалізовувати або переробляти чи направляти на тривале зберігання; - постійно аналізувати і оцінювати ринки збуту конкретних видів продукції, так як кон’юнктура ринку садівницької продукції змінюється; - технології виробництва садівничої продукції мають бути максимально гнучкими, тобто необхідно прискорювати оновлення сортового складу, скорочувати строки загальної ротації насаджень. Видовий склад плодових культур дуже різноманітний. До них належать: - зерняткові - яблуня, груша, айва, горобина; - кісточкові - слива, вишня, черешня, алича, абрикос, персик, мигдаль, кизил; - горіхоплідні - волоський (грецький) горіх, фісташки, ліщина (фундук), каштан їстивний; - цитрусові і субтропічні - мандарин, лимон, апельсин, грейпфрут, хурма, гранат, інжир, маслина. До ягідних культур належать суниці, малина, смородина, аґрус, порічки. За видами виконання технологічних процесів та організаційною структурою всі садівницькі підприємства об’єднують у чотири групи: I – спеціалізовані. Вони поділяють на: - плодові (вирощують в основному зерняткові; кісточкові); – плодово – ягідні ( плодово-ягідні підприємства відрізняються вищою питомою масою ранньої малотранспортабельної і швидкопсувної продукції для постачання в літньо-осінній і частково зимовий періоди року населенню міст і промислових центрів. – плодово – розсадницькі ( поряд з виробництвом плодів і ягід займаються виробництвом посадкового матеріалу); – виноградарські ( виробляють продукцію для споживання у свіжому виді і після технічної переробки. Частина з них вирощує садівничий матеріал для закладення і реконструкції насаджень); – садівничо– виноградарські і виноградарсько-садівничі ( мають різну структуру насаджень і товарної продукції в залежності від розвитку садівництва чи виноградарства); - плодово – консервні ( мають велику питому вагу продукції садівництва для переробки. В структурі насаджень до 40-70% відводиться кісточковим культурам, які дають високоякісні плоди для консервування); – виноградарсько-виноробні (спеціалізуються на виробництві продукції в основному для технічних потреб і мають виноробні заводи); - виноградарсько-плодово-виноробні ( на відміну від виноградарсько-виноробних виробляють для переробки не тільки виноград, але і плоди та ягоди). II – неспеціалізовані – підприємства різних форм власності, в яких садівництво є допоміжною галуззю. Розміри галузі садівництва коливаються від 20-50 га до 150-200 га. Основними виробничими процесами у садівництві є: вирощування саджанців, садіння, догляд за рослинами, збирання, зберігання і переробка продукції. При визначенні розмірів плодових насаджень важливим фактором є співвідношення порід і сортів. В різних зонах України співвідношення різне. Породний і сортовий склад плодово-ягідних насаджень добирають відповідно до зональних умов, виробничого напряму розвитку садівництва у господарстві, способу використання продукції (у свіжому вигляді чи для переробки), забезпеченості трудовими ресурсами та можливостей реалізації продукції. Неправильний добір порід і сортів плодових дерев часто є причиною втрат продукції при її реалізації в період масового її збирання. У різних зонах і економічних районах породно-сортовий склад плодово-ягідних насаджень має істотні відмінності. Організація території садів і виноградників - одна з дуже відповідальних робіт. Від неї залежить раціональність використання землі, робочої сили, техніки удобрення, боротьби з шкідниками та хворими, збирання та обробка врожаю тощо. Організація території саду і винограднику охоплює: – вибір земельних ділянок під насадження; – правильне розміщення порід і сортів на території саду; – поділ їх на квартали, розміщення лісосмуг і доріг; – розміщення господарських центрів, пакувальних приміщень, сховищ і підприємств, що переробляють продукцію. При виборі земельної ділянки керуються рекомендаціями науково-дослідних установ щодо вибору грунтів, підґрунтя, глибини залягання грунтових вод. Первинною ланкою організації території саду є квартал - частина саду обмежена садозахисними насадженнями і шляхами. Від розмірів, форми та раціонального розміщення кварталів великою мірою залежать використання техніки, захищеність саду від вітрів, використання бджіл, однорідність умов (рельєф, родючість грунту, мікроклімат) для вирощування певних порід і сортів та ін. Кількість кварталів і їх розміри залежать від площі ділянки, відведеної під сад, співвідношення між висаджуваними породами і сортами, а також від рельєфу місцевості. Найбільш зручна форма кварталу прямокутна, довжина якої у 1,5 - 3 рази більша за ширину. На території кварталу має бути одна різновидність грунтів і однакова глибина залягання ґрунтових вод. Оптимальні розміри кварталів - від 8-10 до 12-15, а у великих промислових садах - до 20 га, площа кварталу ягідників - 4-5 га, виноградників - 15-25 га. На ділянках з нерівною експозицією форма кварталів не завжди прямокутна і при розміщенні їх на схилах довші сторони спрямовують упоперек напряму схилів та панівних вітрів. При виділенні кварталів основними є такі вимоги: - створення захисту насаджень від пануючих вітрів; - можливість продуктивного використання техніки; - в одному кварталі розміщують одну плодову культуру та її сорти з одночасним дозріванням плодів. Важливим елементом організації території саду є захист насадження, які, як правило, закладають за 2-3 роки до висаджування плодових дерев. Смуги навколо плодових насаджень створюють з 3-4 рядів дерев. Ряди в захисних насадженнях розміщують через 2,5-3 м один від одного. Відстань між деревами в ряду складає 1,5 м, а між деревами і кущами 0,75 м. Вітроломні лінії створюють з 1-2 рядів сильнорослих дерев по межах кварталу, які висаджують через 250-300 м одна від одної. Для проїзду механічних засобів і циркуляції повітря у садозахисних смугах роблять розриви шириною 8-10 м. Для зв'язку з кварталами у саду роблять шляхову мережу. У багаторічних насадженнях створюють магістральні, між квартальні та міжкліткові дороги. Магістральні дороги розміщуються відповідно до вимог загально районного планування. Ширина між квартальних доріг – 5-6 м, а міжкліткових – 4-6 м. У виноградниках і ягідниках через кожні 100м впоперек ряди насаджень роблять додаткові (міжкліткові) шляхи для доставка добрив і вивезення продукції. Ширина їх у виноградниках становить 5 м, а в ягідниках 3-4 м. Ці шляхи поділяють виноградники на ділянки площею 4-5 і ягідники 2-3 га.
Читайте також:
|
||||||||
|