Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Організація свинарства

Свинарство є однією з найбільш продуктивних і скороспілих галузей тваринництва.

Основний напрям свинарства в Україні – м’ясний. Відповідно до спеціалізації в країні склалися такі виробничі типи свинарських підприємств, які за функціями поділяються на дві групи: товарні і племінні.

До товарної групи належать: відгодівельні; репродуктивні.

Залежно від кінцевої продукції, яку виробляють, розрізняють такі види відгодівлі:

- м’ясна – починається з 3,5-4 місячного віку і закінчується у 7-8 місячному віці за маси 95-110 кг;

- беконна, яка дає свинину високої якості. Для цього відбирають підсвинків скороспілих порід масою 25-30 кг у віці 3 міс. і закінчують відгодівлю у 6-7 місяців масою 80-100 кг;

- сальна – використовують спеціальні сальні породи свиней, а також вибракуваних основних свиноматок і кнурів-плідників. Маток відгодовують до маси 160-200 кг, а кнурів – 250-300 кг. Питома маса сала в туші становить не менше 50%;

- напівсальна – використовують переважно разових маток і кастрованих кнурів, яких відгодовують до маси 130-150 кг у віці 10-12 міс.. Маса сала 40-45% маси туші.

Залежно від природно-економічної зони, напряму спеціалізації ферми, типу годівлі та фізіологічного стану застосовують наступні основні способи утримання свиней:

- групове вільно-вигульне для поросних свиноматок до 3 місяців поросності, а також для відлучених поросят, ремонтного молодняку і свиней на відгодівлі;

- станково-вигульне групове або індивідуальне для підсосних свиноматок з поросятами до двотижневого віку; кнурів-плідників, поросних свиноматок 3-4 місяців поросності;

- безвигульне у закритих приміщеннях ( групами не більше 50 голів) для відгодівельного поголів’я.

При складанні раціонів зважають на статеві і вікові особливості тварин, їх фізіологічний стан. Годівля може бути дво- і триразова.

При складанні раціонів годівлі свиноматок необхідно стежить за співвідношенням у раціоні поживних речовин, здійснюючи при цьому індивідуальний підхід залежно від віку, живої маси, молочності свиноматок, кількості поросят, породних особливостей тощо. До раціону додають трав'яне борошно, коренеплоди, комбінований силос, корми тваринного походження. Годують маток здебільшого двічі на добу, а при використанні великої кількості соковитих і грубих кормів – тричі.

Повноцінна годівля поросят віком 2-4 міс. дає змогу довести їх живу масу до 35-40 кг. У 4-місячному віці відбирають ремонтну групу, яку утримують на спеціальних раціонах, доглядаючи тварин у період дорощування до відбору в основне стадо після перевірки.

У раціоні кнурів-плідників, наприклад переважають концентровані корми, збалансованість їх за поживними речовинами (протеїном, амінокислотами і вітамінами) забезпечують додавання макухи, шротів, кормів тваринного походження.

У свинарстві переважають два основні типи годівлі: концентратний і картопляно-концентратний (силосно-концентратний). Для кожного з них характерні відповідні співвідношення кормових компонентів.

Залежно від структури кормо виробництва свиней годують:

- вологими розсипними мішанками з усіх видів кормів, що входять до раціону;

- сухими комбікормами і сирими подрібненими соковитими кормами окремо або у суміші;

- вареними кормами з харчових відходів у суміші з концентрованими, а також із додаванням соковитих і зелених кормів з урахуванням сезону.

У деяких кращих колективах загальний період відгодівлі свиней поділяють на два періодами з певними особливостями організації виробничого процесу: дорощування і власне відгодівлі (або заключний період). Дорощування тварин починають з 3-4 до 5-6 міс. У цей час свиням згодовують більшу кількість грубих і соковитих кормів, які за поживністю становлять до 50% раціону, привчаючи тварин до поєднання об’ємних кормів. Власне відгодівля (заключний період) триває 2-3 міс. У раціоні в цей час переважають концентровані корми (до 70% загальної його поживності). За такої організації відгодівлі молодняку свиней значно зростають кінцеві виробничі результати. Зокрема, витрати кормів з розрахунку на 1 кг приросту зменшуються до 4,5-5 корм. од., у тому числі використання концентрованих (найбільш дорогих) не перевищує 1,5-2 кг.

 


Читайте також:

  1. A. Організація уроку.
  2. C. 3. Структурна побудова управління організаціями.
  3. I. Організація класу до уроку та повторення правил техніки безпеки.
  4. II. Організація і проведення спортивних походів
  5. II. Організація перевезень
  6. II. Організація перевезень
  7. А. Організація Острозького колегіуму – Академії
  8. Адміністративно-територіальна організація
  9. Блок 2 Організація діяльності виробництва
  10. Бюджетний устрій в зарубіжних країнах. Організація бюджетного процесу
  11. Бюрократична організація
  12. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну




Переглядів: 879

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Організація скотарства | Організація птахівництва

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.