МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Організація вівчарстваВівчарство по Україні вона є додатковою галуззю, а в багатьох господарствах південних областей вона є провідною. На сьогоднішній день виробництво вовни зменшилось, тому що скоротилась чисельність овець і кіз за останній час. Такий спад виробництва продукції вівчарства викликаний багатьма факторами, насамперед різким зниженням попиту на вовну, а з іншого боку, реалізаційні ціни на продукцію цієї галузі дуже низькі й не відшкодовують величезних втрат на її виробництво і, як наслідок, в усіх господарствах ця галузь збиткова. Вівчарство розміщується по окремих зонах країни не однаково. Найбільший розвиток одержало в південних областях, де в наявності більш сприятливі природно-кліматичні умови. Залежно від поряд овець і характеру виробленої продукції розрізняють такі напрями спеціалізації вівчарства: тонкорунне, напівтонкорунне, смушкове, м’ясо-сальне і м’ясо-вовняно-молочне. Тонкорунне і напівтонкорунне вівчарство залежно від одержання основної і супутньої продукції розвивається в трьох видах: вовняне, вовняно-м¢ясне і м¢ясне-вовняне. Основні типи підприємств :племені і товарні. У вівчарських господарствах основою первинною виробничою одиницею є отара овець. Отари формуються за статево віковими групами. Формування отар і відлучення ягнят від маток проводять в кінці літа – на початку осені. Залежно від зони, напрямку вівчарства застосовуються різні розміри отар. В тонкорунному вівчарстві в районах інтенсивного землеробства рекомендується мати в стаді маток 55-60%, а валухів – тільки 10-15%, в районах з наявністю природних угідь питома вага валухів – до 20%. В напівтонкорунному вівчарстві виникає потреба скорочення питомої ваги валухів та збільшення маток за умови реалізації молодняку для відгодівлі і забою на м’ясо у віці 6-8 місяців В господарствах, які розводять каракульських овець, питома вага маток складає 70-75%, а ремонтного молодняку -22-27%. Велике значення для відтворення стада має правильна організація парувальних заходів. Заздалегідь розробляють плани штучного запліднення маток. Ярок, яких парують у півторарічному віці, виділяють в окремі отари восени. В цей період проводять вибраковку дорослих тварин і при необхідності переформовують отари. В останні роки при впровадженні нової технології стали застосовувати циклічне парування маток. Суть його полягає у тому, що одночасно запліднюють маток у 4-5 отар, потім формують нові отари з числа запліднених маток за 5- 6 днів для одержання однорідних ягнят. Окоти організовують у два строки: зимовий і ранньовесняний. Після 20 днів ягнят з матками переводять на кошарно-базовий метод утримання. Він полягає в тому, що ягнят утримають у вівчарні окремими групами, де їх підгодовують кормами. Матки знаходяться на базі або на пасовищі. Протягом дня їх запускають 3-4 рази у вівчарню для годування ягнят, там вони і проводять ніч. Ягнят під матками вирощують до 3,5-4 місяців, в передових господарствах раніше і формують в отару з урахуванням статті, віку і класу. Способи утримання овець: пасовищний, відгінно-пасовищний та пасовищно-стійловий. При пасовищно-стійловому утриманні вівці цілорічно харчуються підніжним кормом, на ніч їх заганяють в кошари, підбази-навіси та інші укриття. Таке утримання застосовується в основному в південних та південно-східних районах з малосніжними зимами. Зимове стійлове утримання овець – найбільш напружений і важкий період. Виконувані на фермах робочі процеси – роздавання кормів, напування, прибирання гною, проведення зимового окоту – вимагають великих затрат праці. Багато підприємств на певний сезон відганяють овець на пасовища, розташовані іноді за межами господарства. Цей спосіб утримання називається відгінно-пасовищним. Двічі на рік проводять профілактичне купання овець у розчині активізованого креоліну або інших речовин для знищення нашкірних кліщів. Основним завданням у вівчарстві є отримання і збереження від кожної вівцематки не менше одного ягняти, а від деяких порід і більше. Виконанню цього завдання сприяють організація парування або штучного осіменіння овець у кращі строки і проведення окотів. За відсутності теплих зимових приміщень і недостатнього запасу кормів від матки одержують окіт на рік. При цьому масові окоти приурочують до пасовище — у квітні—травні, а парування — у листопаді-грудні. Наявність у господарстві достатньої кількості кормів і теплих приміщень для підсисних маток дає змогу проводити окоти в січні—лютому з метою одержання здорових ягнят до виходу на пасовище. При цьому вони легше витримують жару, краще зберігаються. Парування або штучне осіменіння організують у серпні—вересні, коли вівці перебувають на пасовищі. Це сприяє підвищенню їх плодючості і зниженню яловості. Практика показує, що при зимових окотах плодючість маток підвищується на 15—25%. Це також дає змогу реалізувати над ремонтний молодняк на м'ясо восени і не утримувати його взимку. У деяких господарствах застосовують ущільнені окоти, тобто по три окоти за два роки. Для цього перше парування проводять у серпні—вересні минулого року (одержують зимовий окіт), а друге — після першої тічки після окоту і одержують другий окіт восени. Ущільнені окоти застосовують переважно в шубному, м'ясо-сальному, частково у тонкорунному вівчарстві. Перший раз ярок парують у віці 14—18 міс., баранчиків - у 18 міс., маток — після відлучення ягнят (в 3—4-місячному віці). В інтенсивному вівчарстві організують рівномірні протягом року окоти і раннє відлучення ягнят (в 45 днів і раніше), що забезпечує безперервний процес виробництва. Маток утримують 5—6 років, баранів-плідників — 4—5 років і щороку вибраковують відповідно 20-25% поголів'я. В інтенсивному вівчарстві використовують систему циклічних окотів. При цьому щодня протягом 3—4 днів протягом 3-4 днів осіменяють по 300 маток. Це дає змогу сформувати отару суягних овець 800—850 голів, за винятком тих, що перегулюють. Відразу за першою формують другу отару, а потім роблять перерву на три тижні, щоб за цей час для окоту звільнити приміщення від маток першого циклу. Через три тижні починають другий цикл і зазначеним вище способом формують третю і четверту отари маток. Після цього роблять другу перерву і потім проводять третій цикл для формування п'ятої і шостої отар. Останню отару формують за більш тривалий строк (18—20 днів) з маток. Частина поголів'я залишається незаплідненою, і його вибраковують на м'ясо. Така система дає змогу зменшити кількість приміщень для окоту і утримання маток з ягнятами. Способи утримання овець залежать від природно-економічних умов та площі пасовищ. 1. Пасовищне утримання. Пасовищне утримання застосовують у південних районах, де відносно тепла зима і великі площі пасовищ. У разі нестачі природних кормів тварин підгодовують у зимовий період, а також влітку, коли пасовища вигоряють. 2. Пасовищно-стійлове утримання. Пасовищно-стійлове утримання овець поширене в районах з більш тривалою зимою (3—5 міс.) і обмеженою площею пасовищ. Узимку тут застосовують стійлове утримання, коли вівці перебувають у приміщеннях (вівчарнях, кошарах), де їм згодовують сіно, силос, солому, концентрати та інші корми. Для прогулянок тварин біля приміщень обладнують загони (бази). Влітку овець випасають, якщо є достатньою площа пасовищ, а якщо пасовищ недостатньо, то організують табірно-пасовище утримання, коли протягом певного часу вівці перебувають у таборах, котрі обладнують навісами і годівницями, в які підвозять і згодовують зелену масу сіяних трав. Якщо пасовищ немає, організують стійлово-табірне утримання овець у загонах з навісами і коритами для води. 3. Відгінно-пасовищним. Багато підприємств на певний сезон відганяють овець на пасовища, розташовані іноді за межами господарства. Двічі на рік проводять профілактичне купання овець у розчинні активізованого креоліну або інших речовин для знищення нашкірних кліщів. Для збільшення виробництва баранини важливе значення має організація відгодівлі і нагулу овець. Це дає високий економічний ефект, тому що вівці краще за інших використовують природні пасовища. Встановлено, що з 600 видів пасовищних рослин велика рогата худоба поїдає 56, коні – 82, а вівці — 570. Овець випасають на пасовищах з низьким травостоєм, який непридатний для інших тварин, а також на ділянках після випасання великої рогатої худоби і коней. Для кожної чабанської бригади складають робочу програму відгодівлі та нагулу овець. У ній зазначають початої нагулу та відгодівлі поголів'я, живу масу при постановці на нагул і знятті з нагулу та відгодівлі овець, приріст живої маси за відповідний період. Виробничу програму нагулу і відгодівлі. забезпеченості інвентарем, транспортними засобами, матеріалами, розпорядок дня на фермах затверджує керівництво господарства. У літній період усіх овець, виділених для реалізації на м’ясо ставлять на нагул, а взимку — на відгодівлю. Формують отари з овець одного віку й породи, приблизно однакової вгодованості. Для старих овець виділяють злакові пасовища (для відкладання жиру), для молодняку – бобові і різнотрав’яні. Склад раціонів для годівлі овець по природно-економічних зонах різний. У Степу в раціоні переважають зелені корми (75-80%) і сіно (5-10%), концентрати становлять до 10%. У Лісостепу й на Поліссі кількість сіна й соломи збільшують до 25—35%, силосу - до 10—25%. Перед постановкою на нагул 5-10% поголів’я зважують і мітять. Через кожні два тижні овець зважують для контролю за ходом нагулу. Отару овець пасуть розверненим фронтом у кілька рядів. Попереду отари йде один чабан, а позаду — другий. Отара рухається не швидко, щоб вівці краще поїдали траву.
Питання для самоконтролю: 1. Що таке відтворення стада тварин та його типи? 2. Перерахуйте основні вимоги до правильної організації відтворення стада. 3. Дайте характеристику видів обороту стада. 4. Які є способи утримання великої рогатої худоюи? 5. Як здійснюється організація дорощування в відгодівлі великої рогатої худоби? 6. Які системи отримання приплоду застосовуються в господарствах? 7. Які способи утримання у свинарстві є? 8. У чому полягає система організації відгодівлі свиней? 9. Які застосовують способи утримання птиці? 10. Як здійснюється виробництво яєць на птахофабриках? 11. Як здійснюється промислове виробництво м’яса птиці? 12. Які є способи утримання овець? 13. Як організувати відгодівлю і нагул овець?
ТЕМА 9 Читайте також:
|
||||||||
|