МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Проектування, запровадження і освоєння сівозмін.Література: 1. Землеробство. С.С. Рубін. – К.: Вища школа, 1980., с.204-228. 2. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції: Навчальний посібник / Ярош Ю.М., Трусов Б.А. – К.: Український Центр духовної культури, 2005, с. 60-67. 3. Основи землеробства і тваринництва: Підручник / П.Д. Клименко, О.І. Кононенко, В.П. Федоров. – К.: Вища школа, 1991, с. 73 – 87. 1. Поняття про сівозміну та її значення. Під сівозміною розуміють - науково обґрунтоване чергування с/г культур і чистого пару в часі (по рокам) і на території господарства (по полях). Чергування культур у часі передбачає щорічну або періодичну зміну одних рослин іншими на даному полі, а чергування по полях означає, що кожна культура проходить через усі поля сівозміни. Чергування культур у сівозміні пов’язане з системою удобрення, обробітку ґрунту, доглядом за посівами та ін. Сівозміна вважається раціональною, якщо вона забезпечує максимальний вихід дешевої продукції з кожного гектара, підвищення родючості ґрунту, зростання врожаю всіх с/г культур і створення міцної кормової бази для тваринництва. Склад культур сівозміни і площі під кожною з них визначається спеціалізацією господарства. Головне агротехнічне завдання полягає в тому, щоб кожна культура розміщувалась на полях з найкращими умовами вирощування і була добрим попередником для наступної культури. Щоб виявити позитивне значення сівозмін, деякі науково-дослідні установи проводили беззмінний посів окремих культур на одній і тій же ділянці протягом тривалого часу. Таке вирощування називають монокультурою. Багаторічними дослідами встановлено негативний вплив монокультури на родючість ґрунту і врожай с/г культур. Не всі рослини однаково реагують на беззмінне вирощування, в зв’язку з цим виділяють такі групи культур: - дуже чутливі ( льон, ц/буряки, конюшина, соняшник); - середньо чутливі (жито, пшениця, ячмінь, овес); - слабочутливі (картопля, кукурудза, конопля, тютюн, бавовник, рис). Значне зниження врожайності при беззмінному вирощуванні деяких культур одержало назву ґрунтовтоми. Відомі льоновтома, буряковтома та інші. При правильному чергуванні культур у сівозміні поліпшуються умови життя рослин порівняно з монокультурою. Рослини вбирають з ґрунту неоднакову кількість поживних речовин і в різному співвідношенні. Так, кукурудза, цукрові буряки, картопля виносять з ґрунту поживних речовин більше порівняно з іншими культурами. Картопля і цукрові буряки відносно більше використовують калію, а зернові культури – азоту і фосфору. Рослини різняться також здатністю засвоювати поживні речовини з малорозчинних сполук ґрунту. Сільськогосподарські культури для росту і розвитку витрачають різну кількість вологи. В конюшини, люцерни, цукрових буряків корені проникають на значну глибину і дуже висушують грунт. Отже, при правильному чергуванні культур у сівозміні рівномірніше використовується ґрунтова волога. Правильна сівозміна має велике значення у боротьбі з бур’янами. У беззмінних посівах збільшується кількість бур’янів, особливо тих, які найбільш пристосувались до певних культур. Правильне чергування культур у сівозміні запобігає поширенню шкідників та хвороб с/г культур. Наприклад, гессенська муха може значно пошкоджувати рослини озимої пшениці, а також ярої пшениці, що висівається після неї, тоді як овес цей шкідник не пошкоджує. Цукрові буряки при повторних посівах більш пошкоджуються буряковим довгоносиком і нематодою. При тривалому вирощувані зернових на одному місці збільшується ураження їх хворобами: іржею, сажкою та іншими. На беззмінних посівах картоплі і помідорів поширюється фітофтора. Особливо терпить від грибних хвороб при беззмінних посівах льон. Отже, правильне чергування культур у сівозміні є одним з основних запобіжних заходів боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами с/г культур. Читайте також:
|
||||||||
|