Для прискорення дозрівання бульб за 10-15 днів перед збиранням необхідно спалити бадилля картоплі. Збирання картоплі проводять у фазі господарської стиглості бульб, коли шкірка на них не лущиться. Після збирання бульби бажано просушити і помістити в темному сухому місці на тимчасове зберігання. Зібрану перед закладанням у сховище на постійне зберігання, приміщення необхідно побілити 20-15% розчином свіжо-гашеного вапна з додаванням на кожні 10л розчину 100г мідного купоросу. Оптимальними для зберігання картоплі вважають такі умови: температура – 2-5 С , вологість повітря 85-95%.
Лекція № 12
Тема : Технічні культури.
1. Народногосподарське значення цукрових буряків. 2. Ботанічна характеристика та біологічні особливості вирощування цукрових буряків.
Сорти цукрових буряків.
Технологія вирощування цукрових буряків.
Література
7. Основи сільського господарства: Навч. посібник / Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворський. – К.: Вища школа, 1991 – с. 139-144
8. Основи землеробства і тваринництва: Підруч. / П.Д. Клименко, О.І. Кононенко, В.П. Федоров. – К.: Вища школа , 1991 – с. 227-234
9. Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф. Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур. – Львів: НВФ «Українські технології», 2006 - с. 499-565
10. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції: Навчальний посібник / Ярош Ю.М., Трусов Б.А. – К.: Український центр духовної культури, 2005 – с. 210-222
11. Довідник буряківника/О.В. Гончарук, І.С. Шкарядний, Л.А. Борштейн та ін. – Ужгород: Карпати, 1983, - 208 с.
Народногосподарське значення цукрових буряків
Цукрові буряки - одна з найважливіших технічних культур. В Україні вони є основною сировиною для вирощування цукру. Коренеплоди містять 16-19% цукру. Сухих речовин у коренеплодах цукрових буряків - 20-25%.Цукрові буряки вирощують, як і кормову культуру. Згодовують тварин гичкою свіжою і засилосовують , відходи переробки буряків - жом, мелясу. Мелясу використовують також для виготовлення спирту, гліцерину, дріжджів, у кондитерській промисловості.
Після очищення соку цукрових буряків на заводах залишається дефекаційна грязь, яку використовують , як добриво і для вапнування кислих ґрунтів. Цукрові буряки мають велике агротехнічне значення. Введення їх у сівозміни підвищує культуру землеробства. Глибока оранка під цукрові буряки та ситематичний догляд за посівами очищають поля від бур'янів.
Ботанічна характеристика та біологічні особливості