МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Народногосподарське значення овочевих культур.Овочівництво - галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням овочів. Овочі — це соковиті органи (коренеплоди, бруньки, пагони, стебла, листки, суцвіття, плоди, цибулини, корені) одно-, дво- та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і сировину для технічної переробки. Розрізняють овочівництво відкритого ґрунту (в польових умовах) і закритого ґрунту (в теплицях, парниках тощо). В Україні у відкритому ґрунті вирощують близько 300 сортів 55 овочевих і баштанних культур. Серед них багато цінних, але малопоширених. Найбільш поширені 18-20 видів. Овочі - незамінний продукт харчування людини, бо вони постачають її організмові такі речовини, яких немає або недостатньо є в інших продуктах харчування, а саме: вітаміни, ферменти та інші біологічні стимулятори, солі, органічні кислоти, фітонциди, ароматичні речовини тощо. Овочі містять також легкозасвоювані білки, жири, вуглеводи, які є джерелом енергії. Проте овочі містять багато води (65-95%), тому калорійність їх низька. Споживання овочів позитивно впливає на перебіг в організмі людини фізіологічних процесів, наприклад, регулюється діяльність нервової системи, органів внутрішньої секреції, органів виділення тощо. Багато овочів запобігають захворюванням і є ефективними заходами лікування людини. Такі культури як цибуля, часник, кріп, редька містять фітонциди і мають бактерицидні властивості. Капуста ефективна при лікуванні виразки шлунку, атеросклерозу, захворювань печінки; зелені овочі - недокрів'я, ожиріння, для посилення роботи серця. Столові буряки містять антоціан (синій пігмент), який сприяє регулюванню кров'яного тиску. Моркву рекомендують вживати при недокрів'ї та погіршенні зору. Пектин і клітковина овочів та фруктів сприяють виведенню з організму шкідливих речовин. Важливою складовою частиною овочів є мінеральні солі, які є головною складовою золи овочів, що має лужну реакцію. Саме тому вони нейтралізують і виводять кислоти, що надходять в організм людини з м'ясом, яйцями, хлібом тощо. Споживання овочів сприяє урівноваженню кислотно-лужного середовища в організмі. Цю властивість овочів використовують для лікування деяких хвороб. В овочах є значна кількість калію, заліза, фосфору, кальцію тощо. Вважають, що людина повинна споживати за рік 128-164 кг овочів, в тому числі 20 кг баштанних плодів. На Україні одна людина споживає в середньому близько 100 кг овочів. Споживання овочів у різних країнах неоднакове. Наприклад, у Франції споживання за рік овочів становить 135-140 кг, США 110-115 кг. Для збільшення виробництва свіжих овочів у несезонний період і забезпечення населення плодово-овочевою продукцією протягом зимового і весняного періодів велике значення мають збільшення площ закритого ґрунту, зберігання овочів, плодів і ягід у свіжому і замороженому вигляді, а також переробка їх. Читайте також:
|
||||||||
|