Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Народногосподарське значення овочевих культур.

Овочівництво - галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням овочів.

Овочі — це соковиті органи (коренеплоди, бруньки, пагони, стебла, листки, суцвіття, плоди, цибулини, корені) одно-, дво- та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і сировину для технічної переробки.

Розрізняють овочівництво відкритого ґрунту (в польових умовах) і закритого ґрунту (в теплицях, парниках тощо).

В Україні у відкритому ґрунті вирощують близько 300 сортів 55 овочевих і баштанних культур. Серед них багато цінних, але малопоширених. Найбільш поширені 18-20 видів.

Овочі - незамінний продукт харчування людини, бо вони постачають її організмові такі речовини, яких немає або недостатньо є в інших продуктах харчування, а саме: вітаміни, ферменти та інші біологічні стимулятори, солі, органічні кислоти, фітонциди, ароматичні речовини тощо.

Овочі містять також легкозасвоювані білки, жири, вуглеводи, які є джерелом енергії.

Проте овочі містять багато води (65-95%), тому калорійність їх низька.

Споживання овочів позитивно впливає на перебіг в організмі людини фізіологічних процесів, наприклад, регулюється діяльність нервової системи, органів внутрішньої секреції, органів виділення тощо.

Багато овочів запобігають захворюванням і є ефективними заходами лікування людини. Такі культури як цибуля, часник, кріп, редька містять фітонциди і мають бактерицидні властивості. Капуста ефективна при лікуванні виразки шлунку, атеросклерозу, захворювань печінки; зелені овочі - недокрів'я, ожиріння, для посилення роботи серця. Столові буряки містять антоціан (синій пігмент), який сприяє регулюванню кров'яного тиску. Моркву рекомендують вживати при недокрів'ї та погіршенні зору. Пектин і клітковина овочів та фруктів сприяють виведенню з організму шкідливих речовин.

Важливою складовою частиною овочів є мінеральні солі, які є головною складовою золи овочів, що має лужну реакцію. Саме тому вони нейтралізують і виводять кислоти, що надходять в організм людини з м'ясом, яйцями, хлібом тощо.

Споживання овочів сприяє урівноваженню кислотно-лужного середовища в організмі. Цю властивість овочів використовують для лікування деяких хвороб. В овочах є значна кількість калію, заліза, фосфору, кальцію тощо.

Вважають, що людина повинна споживати за рік 128-164 кг овочів, в тому числі 20 кг баштанних плодів. На Україні одна людина споживає в середньому близько 100 кг овочів.

Споживання овочів у різних країнах неоднакове. Наприклад, у Франції споживання за рік овочів становить 135-140 кг, США 110-115 кг.

Для збільшення виробництва свіжих овочів у несезонний період і забезпечення населення плодово-овочевою продукцією протягом зимового і весняного періодів велике значення мають збільшення площ закритого ґрунту, зберігання овочів, плодів і ягід у свіжому і замороженому вигляді, а також переробка їх.


Читайте також:

  1. CMM. Визначення моделі зрілості.
  2. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  3. I визначення впливу окремих факторів
  4. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  5. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  6. II. Фактори, що впливають на зарплату при зарубіжних призначеннях
  7. ISO 15504. Призначення і структура стандарту
  8. Iсторичне значення революції.
  9. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  10. Ocнoвнi визначення здоров'я
  11. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  12. А) оптимальне значення величини зварювального струму; б) підвищене значення величини зварювального струму; в) низьке значення величини зварювального струму.




Переглядів: 2337

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Збирання врожаю | Класифікація овочевих культур.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.