Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація овочевих культур.

Відомо понад 1200 видів рослин, які людина використовує в їжу. В нашій країні вирощують понад 50 видів овочевих культур.

Для зручності вивчення їх класифікують за ботанічними ознаками, тривалістю життя, способом використання, біологічними особливостями та технологією вирощування.

За ботанічними ознаками розрізняють два класи овочевих культур: однодольні і дводольні їх об'єднують вії ботанічних родин.

До однодольних належать такі культури: з родини цибулинних - цибуля-ріпка, батун, порей, багатоярусна, часник; злакових — кукурудза цукрова; з родини спаржевих — спаржа.

До класу дводольних: з родини капустяних — капуста білоголова, червоноголова, цвітна, броколі, савойська, брюсельська, кольрабі, пекінська, редька, редиска; з селерових - морква, петрушка, пастернак, селера, кріп; лободових — столові буряки, шпинат; гарбузових — огірки, кабачки, патисони, гарбузи, кавуни, дині; пасльонових - помідори, перець, баклажани, фізаліс; айстрових — салат-латук, цикорій салатний, артишок; гречкових - щавель, ревінь.

За способом використання їх поділяють на 8 груп:

листкові - капуста, салат, шпинат, щавель, цибуля-батун;

коренеплідні - буряки, морква, петрушка, селера, редька, редиска;

стеблоплідні - капуста-кольрабі;

плодові — помідори, перець, баклажани, огірки, кабачки, кавуни, диня, патисони, горох, кукурудза;

цибулинні - цибуля-ріпка, шалот, часник;

квіткові - капуста цвітна, броколі, артишок;

пряні — кріп, петрушка і селера (листкові);

черешкові — ревінь.

Крім того, овочівництво займається вирощуванням грибів (шампіньйонів).

Наведені класифікації не зовсім зручні для визначення культури за способом вирощування і органами споживання.

Наприклад, столові коренеплоди родини лободових і селерових належать до різних родин, проте всі вони утворюють продуктивні органи (коренеплоди) в ґрунті. До групи листкових відносять капусту і салат, але технологія їх вирощування неоднакова.

Беручи до уваги біологічні особливості та технологію вирощування, а також властивості продуктивних органів, В.І. Едельштейн поділив овочеві культури на такі групи:

Капустяні — родина капустяних (капуста білоголова, червоноголова, цвітна, броколі, савойська, брюсельська, кольрабі).

Коренеплідні - родина селерових (морква, петрушка, пастернак, селера); лободових (буряки); капустяних (редька, редиска).

Цибулинні - родина цибулинних (цибуля-ріпка, шалот, часник).

Плодові - родина пасльонових (помідори, перець, баклажани); гарбузових (огірки, кабачки, патисони, кавуни, дині), тонконогових (цукрова кукурудза).

Листкові - родина айстрових (салат), лободових (шпинат), селерових (кріп), капустяних (пекінська і китайська капуста).

Багаторічні — родина гречкових (щавель, ревінь), спаржевих (спаржа), капустяних (хрін).

Гриби - родина плівчастих (шампіньйони).

За тривалістю життя овочеві культури поділяють на одно-, дво- і багаторічні. Життєвий цикл однорічних (монокарпічних) культур закінчується протягом одного року - від сівби до утворення насіння. До них належать усі плодові овочеві культури (огірки, помідори та інші); листкові (салат, шпинат тощо), капустяні (цвітна і пекінська капуста, броколі), коренеплідні (редиска, редька).

Дворічні (дикарпічні) культури у перший рік життя утворюють продуктивні органи (головки, коренеплоди, цибулини, стебло — плоди). На другий рік після перезимівлі проростають бруньки, рослини утворюють стебла, цвітуть і формують насіння. До дворічних культур належать усі види капусти (крім цвітної, проколі та пекінської), морква, буряки, петрушка, селера, пастернак, цибуля-шалот, цибуля-порей та інші. Цибуля-ріпка при вирощуванні маточних цибулин з насіння - 2-річна культура, через сіянку - 3-річна,

Багаторічні (полікарпічні) культури в перший рік утворюють кореневу систему, розетку листків і закладають плодові бруньки. Восени на них відмирають листки, корінці і кореневище перезимовують. Після розмерзання ґрунту рослини відростають.


Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  6. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  7. Асортимент овочевих консервів
  8. АТОМНО-МОЛЕКУЛЯРНЕ ВЧЕННЯ. КЛАСИФІКАЦІЯ НЕОРГАНІЧНИХ СПОЛУК
  9. Базова класифікація ризиків підприємств
  10. Баланс енергій у видобувній свердловині і класифікація видобувних свердловин за способом їх експлуатації
  11. Банківська платіжна картка як засіб розрахунків. Класифікація платіжних карток
  12. Банківський кредит та його класифікація.




Переглядів: 12302

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Народногосподарське значення овочевих культур. | Ботанічна характеристика та біологічні особливості овочевих культур.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.