Завдання 1. До хлібного магазину о 10 год ранку надійшли 4 контейнери хліба Гражданського з порушенням графіку завезення на 1 год 10 хв. Під час кількісного приймання хліба було виявлено відхилення від маси нетто 10 шт. на 300 г. Під час продажу хліба в межах встановленого терміну реалізації було виявлено на його поверхні тріщини шириною 1,5 см, підгоріла шкуринка, а також деякі вироби були забруднені з вини робітників магазину.
Провести товарознавчу експертизу хліба Гражданського. Порахувати масу середньої проби, чи відповідає відхилення від маси хліба.
Обґрунтувати порушення графіку завезення хліба до магазину. Назвати приховані дефекти і зовнішні недоліки виробничого характеру. Обґрунтувати рішення щодо продажу хліба та оформлення документів на приймання та повернення хліба постачальнику. Назвати прогресивні способи зберігання.
Завдання 2. На базу надійшла партія перлової крупи. За органолептичними показниками крупа відповідала вимогам стандарту. Для визначення номера крупи прохід крізь через сито з діаметром отвору 2,5 мм - 41 г, схід - 9 г і крізь сито з діаметром отвору 1 мм - 40 г, схід - 0,9 г. Під час визначення вмісту доброякісного ядра (маса 20 г) виявилося: частинок квіткових плівок - 0,01 г, дефектних ядер - 0,02 г.
Визначити номер крупи, вміст доброякісного ядра. Зробити висновки щодо якості крупи. Зазначити правила приймання крупи за кількістю і якістю. Як Ви розумієте приховані недоліки у крупи? Що слід зробити з цією продукцією.