Завдання 1. На плодокомбінаті фірми «Гермес» у морозильній камері при температурі -18°С зберігалися 2 партії заморожених ягід (суниць сортів Зенга-Зенгана і Коралова-100) протягом 6 місяців. Перед відправленням цієї продукції до роздрібної торговельної мережі було перевірено якість і з'ясовано, що обидві партії відповідали вимогам чинного стандарту. Але, щоб обґрунтувати договірну ціну і дати належну інформацію для реклами щодо використання споживачем, було проведено додаткові дослідження органолептичних показників за 5-баловою шкалою і розрахунки рівня якості зразків.
Визначити органолептичні оцінки згідно з таблицею (ключем) і коефіцієнти вагомості (див. розд. 3.12, завдання 2).
Розрахувати рівень якості обох зразків і зазначити, яким методом Ви будете користуватися.
Дати пропозиції щодо використання обох сортів заморожених суниць.
Науково обґрунтувати чинники, які б могли вплинути на різну якість обох партій.
Вихідні дані щодо розрахунку рівня якості заморожених суниць:
Показники
Зенга-Зенгана.
Коралова-100
Зовнішній вигляд
Ягоди однорідні за розміром, у споживчій стадії зрілості, недоформовані з блискучою поверхнею
Ягоди красиві, у споживчій стадії зрілості, майже однорідні за розміром (неоднорідність становить 10%)
Забарвлення
Інтенсивне, з блиском
Менш інтенсивне, без блиску
Запах
Виражений, без сторонніх запахів
Слабовиражений
Смак
Гармонійний, близький до смаку свіжих ягід, без сторонніх присмаків
Завдання 2.Визначити, чи буде відрізнятися якість плодів черешні світлозабарвленої, заморожених флюїдизаційним, зрошувальним методами і в охолоджувальному повітрі камери. У чому полягає наукове обґрунтування щодо формування ягід під час заморожування рослинних об'єктів різними методами?
ДОСЛІДЖЕННЯ КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ, МЕДУ, КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ