Завдання 1. Під час товарознавчої оцінки драже цукрового встановлено, що у продукті міститься: 4,2% вологи; золи, яка не розчиняється у 10%-й соляній кислоті, - 0,04%; кислотність - 7,5%; міді в 1 кг - 6%. Органолептичні показники якості відповідають вимогам стандарту.
Визначити масову частку редукуючих речовин. Дати висновок щодо якості, приймання і реалізації драже. Які умови зберігання, підготовки товару до продажу і реалізації? Якими нормативними документами треба користуватися?
Завдання 2. Яку кількість одиниць упаковок слід розпечатати і яку кількість продукту треба узяти для аналізу із партії абрикосового варення (100 кг), яке розфасоване у скляні банки по 0,65 кг?
За якими показниками визначають якість варення? Яка норма відхилення допускається в одиниці упаковки? Якими нормативними документами треба користуватися?
ВАРІАНТ 10
Завдання 1. Під час оцінки якості халви було одержано такі результати: смак і запах - ясно виражені, без сторонніх присмаків і запахів; колір - коричневий; консистенція - злегка крихка; вигляд на зламі - волокнисто-шаруватий без наявності стовщених волокон карамельної маси; поверхня - не липка, без сторонніх домішок. Масова частка загального цукру в перерахунку на цукрозу - 41 %, редуку- ючих речовин - 18%, жиру - 32,5%, золи - 1,2%, міді - 23 мг в 1 кг.
Якою масою є середня проба? Визначити масову частку вологи в халві і дати висновок щодо її якості. Вирішити питання щодо приймання і реалізації халви. Якими нормативними документами треба користуватися?
Завдання 2. До універсаму близько 9 години надійшла партія бісквітних торгів у кількості 25 штук. За накладною і за оцінкою якості торти відповідають вимогам стандарту. Торти вироблені о 18 годині попереднього дня.
За якими показниками якості проводять оцінку тортів? Ваше рішення щодо приймання тортів, їх зберігання і строків реалізації. Якими нормативними документами треба користуватися у вирішенні цього завдання?