Завдання 1. На базу надійшла партія меду натурального - 22 алюмінієві фляги місткістю 38 дм3 кожна. На флягах наклеєні етикетки із зазначенням назви підприємства-відправника, назви продукту «Мед бджолиний», маси брутто (59 кг) і нетто (55 кг).
Під час приймання встановлено, що у трьох флягах - мед темний, червонуватий, гострого смаку та інтенсивного приємного аромату; в інших - з характерним золотистим відтінком, приємним терпкуватим смаком і ароматом.
Встановити відповідність маркування встановленим вимогам; порядок відбирання та масу середнього зразка, виходячи із неоднорідності партії меду; види меду, які відрізняються властивостями. Який вид меду характеризується вищою біологічною цінністю і чому? За якими показниками якості здійснюють оцінку бджолиного меду? Якими нормативними документами Ви будете користуватися?
Завдання 2. До магазину надійшла партія фасованих вафель у пачки масою 50 кг. Маса кожної пачки становить 200 г.
Під час приймання було встановлено, що відхилення маси вафель у пачках становить + 10 г. Вафлі - з помадковою начинкою. Органолептичні і фізико-хімічні показники відповідали вимогам стандарту.
Визначити середній зразок для дослідження, допустиме, стандартне відхилення маси вафель у пачках. За якими показниками здійснюють оцінку якості вафель і який порядок проведення дослідження? Які дані наводяться у маркуванні споживчої тари? Якими документами треба користуватися?