Завдання 1. 12 жовтня о 9.00 до магазину надійшла партія охолодженого фасованого м'яса масою 185 кг, виробленого 10 жовтня о 20.00.
Визначити послідовність приймання м'яса відповідно до правил, порядок відбору проб.
Зробити висновок щодо свіжості м'яса відповідно до вимог ГОСТ.
Завдання 2. У партії ковбаси вареної Молочної вищого сорту виявлено декілька батонів із невідповідною в'язкою.
Зазначити порядок визначення за в'язкою батонів вид, сорт ковбас, показники якості варених ковбас вищого сорту.
ВАРІАНТ З
Завдання І. До універсаму, де Ви працюєте директором, 19 жовтня надійшла партія охолодженої битої птиці масою 2950 кг, виробленої 13 жовтня в іншому місті. Частина шляху бита птиця не охолоджувалася, тому що був зіпсований холодильний прилад авторефрижератора. У накладній нечітко зазначено вид м'яса, вгодованість, спосіб потрошіння.
Визначити особливості маркування птиці (курки, качки, молодняк, бройлери тощо), вгодованість, спосіб потрошіння. Зробити висновок щодо свіжості м'яса даної партії птиці і прийняти рішення про можливість його приймання, зберігання і реалізації.
Завдання 2. До господарської асоціації «Універса» надійшла партія сосисок. У супровідних документах зазначено: сосиски Молочні вищого сорту, виробник - Київський м'ясопереробний завод, кількість - 3000 кг.
Упаковано сосиски в 100 полімерних ящиків.
Маркування на ящику: Київський м'ясопереробний завод, сосиски Молочні в/с, маса нетто - 30 кг, дати виготовлення - 15 листопада.
Батони в штучній оболонці діаметром 14-18 мм, довжиною 7-10 см. Знайдено 350 кг сосисок довжиною 13-15 см. Поверхня чиста, суха. Оболонка без пошкоджень, консистенція соковита. Фарш світло-рожевого кольору, рівномірно перемішаний, смак у міру солоний. Масова частка вологи - 70%. Масова частка кухонної солі - 3,1%.
Зазначити порядок відбору проб для визначення органолептичних та фізико-хімічних показників. Зробити висновок щодо якості партії.