Завдання 1. На торгову базу надійшла партія рибних консервів «Шпроти в олії» масою нетто 160 г. Обсяг партії - 60 ящиків. Під час товарознавчої експертизи вмісту консервів виявлено: смак і запах - властиві, в окремих екземплярах відмічено присмак гіркоти, розбирання та укладання - правильні, масло після відстоювання - прозоре, масова частка солі - 2%, масова частка солей олова - 0,01%. Зазначити кількість місць партії, відібраних для дослідження якості, масу загальної та середньої проби. Визначити гатунок продукції. Вказати можливі дефекти та причини їх виникнення. Надати характеристику процесам, що відбуваються в рибних консервах під час товароруху.
Завдання 2. Товарною експертизою солоної риби (окунь морський червоний дрібний) встановлено, що при масі нетто 110 кг кількість екземплярів риби більшого розміру в одиниці транспортної упаковки становить 17 кг. Визначити відповідність товару вимогам стандарту, прийняти рішення щодо можливості його реалізації.
ВАРІАНТ 14
Завдання 1. До торгової організації надійшла партія риби холодного копчення в ящиках дерев'яних по ЗО кг. Обсяг партії - 40 ящиків. У документах значилося: лосось холодного копчення, балик, перший ґатунок. Товарною експертизою виявлено: поверхня риби - чиста, незначний наліт солі, часткове відшарування шкіри від м'яса, на розрізі - злегка крихка консистенція. Вміст солі - 9%, вологи - 55%. Зазначити кількість одиниць упаковки, відібраних для дослідження якості, масу загальної і середньої проби. Зробити висновок щодо ґатунку продукції, можливих умов реалізації і зберігання. Надати характеристику процесам, що відбуваються в копченій рибі під час товароруху.
Завдання 2. За одну добу зберігання партії риби гарячого копчення загальною кількістю 600 кг на складі торговельного підприємства втрата маси становила 2 кг. Провести оцінку якості товару. Зробити висновок щодо дотримання умов зберігання та можливості реалізації продукції.