Завдання 1. Провести системний аналіз якості ікри лососевої зернистої, упакованої в металеві банки ємністю 270 мл. Загальний обсяг партії, яка надійшла до торгової організації, - 45 ящиків. Відхилення від маси нетто ікри становить 15%. Товарною експертизою зазначено: ікринки - чисті, цілі, однорідні за кольором та розміром, злегка волога поверхня, незначна в'язкість, смак - приємний з легким присмаком гіркоти та гостроти. Вміст кухонної солі - 5%, сорбінової кислоти - 0,15%.
Зазначити кількість одиниць упаковки, відібраних для дослідження якості, масу загальної і середньої проби. Визначити відповідність продукції до вимог нормативно-технічної документації. Визначити можливі умови й терміни зберігання. Надати характеристику процесам, що відбуваються в ікрі риб під час товароруху.
Завдання 2. На торгову базу надійшла партія риби: 180 ящиків минтаю мороженого потрошеного без голови масою нетто по 32 кг і 80 ящиків ставриди холодного копчення масою нетто 30 кг. Скільки одиниць упаковки слід відібрати для перевірки якості товару і маси нетто? Якою має бути маса загальної і середньої проби?
ВАРІАНТ 16
Завдання 1. Під час оцінки якості партії солоного далекосхідного лосося встановлено: риба - одного товарного сорту, розчинення з головою, розбирання - правильне, з незначними відхиленнями у 8% екземплярів, відхилення лінії розрізу від середини черевця 1,3 см, поверхня - чиста, природного забарвлення, без пошкоджень, консистенція - щільна, соковита, незначний запах окисленого жиру на поверхні черевця, вміст солі - 9%.
Зробити висновок щодо якості партії солоної риби та надати характеристику процесам, що впливають на зміну якості солоної риби під час товароруху.
Завдання 2, Вказати допустимі відхилення маси нетто в консервах:
а) «Щука в томатному соусі» ємністю 480 г?
б) «Сардини натуральні з додаванням олії» ємністю 350 г?