Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



СКЛАД ТА ВЛАСТИВОСТІ ВОДОРОЗЧИННИХ ВІТАМІНІВ.

До водорозчинних вітамінів належать вітаміни групи В, вітамін С і Р, а також вітаміноподібні сполуки – холін, ліпоєва кислота та інші, які мають ряд схожих властивостей. Всі вони добре розчиняються у воді і не розчиняються в жирових розчинниках. В організмі людини і тварин ці вітаміни не депонуються, хоч частина їх синтезується мікрофлорою кишок. Основна біологічна роль їх полягає в тому, що більшість із них входить до складу ферментних систем, виконуючи коферментні функції.

Вітамін В1 ( тіамін ).У кристалічному стані він був виділений в 1931 році із дріжджів, а в 1936 р. – було встановлено його хімічну будову. Назву „тіамін” дана речовина дістала у зв’язку з наявністю в її складі сірки і аміногрупи. Вітамінні властивості тіаміну залежать від його хімічної структури.

Хімічно чистий препарат вітаміну В1 являє собою безбарвні кристали з запахом дріжджів, добре розчинні у воді і погано розчинні у жирових розчинниках. Вітамін В1 стійкий проти дії різних факторів зовнішнього середовища – світла, кисню, повітря, стійкий у кислому середовищі і швидко руйнується у лужному, особливо при високій температурі.

При недостатньому надходженні з продуктами харчування з’являються симптоми гіпо – і авітамінозу. При нестачі вітаміну В1 втрачається апетит, порушується секреторіка функцій кишок. Вітамін В1 міститься у продуктах рослинного і тваринного походження. Особливо багато його у висівках рису і пшениці, пекарських і пивних дріжджах, також у печінці, м’ясі, овочах і фруктах.

Потреба у даному вітаміні залежить від віку, фізіологічного стану організму і становить 2-3 мг на добу для дорослих людей і 0,5-2 мг – для дітей.

Вітамін В2 ( рибофлавін ). Майже одночасно в 1932-1933 рр. Варбург і Христіан з дріжджів, а Кун з молока і яєць виділили кристалічну речовину, що давала жовто-зелену флуоресценцію, і назвали відповідно лакто і овофлавін.

Вітамін В2 являє собою оранжево-жовту кристалічну речовину, гіркувату на смак, погано розчину у воді і не розчину у жирових розчинниках. Під впливом специфічних ферментів фосфорильована форма тіаміну В2 перетворюється в моно- і динуклеотиди ( ФМН і ФАД), які при сполучені з білками виконують важливу роль в метаболічних процесах організму. Досить стійкий до нагрівання в кислому середовищі і швидко руйнується в лужному середовищі під впливом тривалого освітлення.

Зовнішніми ознаками авітамінозу вітаміну В2 у людини є запалення та пошкодження слизових оболонок, особливо у куточках рота, при його відсутності у людини спостерігається зупинка росту, порушення діяльності нервової системи. Вітамін В2 синтезується тільки в рослинах і деяких мікроорганізмах. Більше всього цього вітаміну в молодих органах рослин, які активно розвиваються. Серед овочів і плодів досить високим вмістом цього вітаміну відзначаються зелені овочі, капуста, горошок, лісова суниця.

Вітамін В2 досить поширений у продуктах рослинного і тваринного походження, дріжджах, яєчному жовтку, молочних продуктах, гов’ядині. Добова потреба у вітаміні В2 становить 2,5-3,5 мг на добу і 1-3 мг для дітей.

Вітамін В3 (пантотенова кислота ). Відкриття пантотенової кислоти пов’язана з дослідженням фактора, що стимулював ріст дріжджів та запобігав виникненню дерматитів у тварин. У 1938 р. даний фактор було виділено з багатьох рослинних і тваринних джерел і названо пантотенової кислотою ( від грец. рantoten, що означає скрізь, повсюди). В наступному році цей вітамін було виділено в кристалічному стані, вивчено його структуру та здійснено синтез. У чистому вигляді пантотенова кислота - в’язка, оліїста речовина світло-жовтого кольору, добре розчинна у воді і оцтовій кислоті, не розчинна в жирових розчинниках.

Значний вплив пантотенової кислоти на обмінні процеси в організмі пояснюється тим, що вона є складовою частиною багатьох ферментів, які забезпечують численні метаболічні реакції проміжного обміну. У складі коензиму А ця кислота входить до складу ферментів, які каталізують реакції ацетилювання і переацетилювання, синтез і розпад жирів, цілий ряд реакцій три карбонового циклу.

Реакції ацетилювання і переацетилювання відіграють важливу роль у знешкодженні токсичних речовин, які потрапляють в організм

( алкоголю, отруйних речовин, лікарських препаратів ). Пантотенова кислота бере безпосередню участь в обміні піровиноградної кислоти, поліпшує засвоєння глюкози, каталізує синтез пептидів і білків. ЇЇ застосовують для лікування дерматитів, екзем, токсикозів, опіків, при захворюванні нервової системи, дихальних шляхів. З харчових продуктів найважливішими за вмістом вітаміну В3 є печінка, яйця, молоко, зернові, особливо гречка, овочі та фрукти. Добова потреба становить 7-10 мг.

Вітамін В5 - ( нікотинова кислота, нікотинамід, вітамін РР, ніацин ). Вперше нікотинову кислоту було добуто Губером ще в 1867 р окисленням нікотину. Це біла кристалічна речовина, слабо кисла на смак, без запаху, добре розчинна у воді. Нікотинова кислота в порівнянні з іншими вітамінами має найвищу стійкість проти дії зовнішніх факторів. Вона не руйнується при автоклавуванні, дії сонячного світла і лужних розчинів. Ці властивості нікотинової кислоти забезпечують збереження її при переробці та зберіганні продуктів харчуванні. Поза організмом нікотинова кислота може утворюватись при окисленні нікотину. В організмі людини і тварин відсутні ферментні системи, які б забезпечували дане перетворення. В живих організмах джерелом утворення нікотинової кислоти є амінокислота триптофан. Незначна кількість нікотинової кислоти синтезується мікрофлорою кишок. Нікотинова кислота перетворюється в нікотинамід.

При недостатньому надходженні в організм вітаміну В5 або при білковому голодуванні виникає захворювання, яке дістало назву пелагри. Для пелагри характерними є три групи симптомів: дерматит, діарея і деменція ( хвороба трьох „Д”).

В основі біологічної дії вітаміну В5 лежить його участь в синтезі кофермент них систем деяких ферментів, які каталізують різноманітні метаболічні реакції в багатьох ланках обміну речовин. Вітамін В5 приймає участь в окислювально-відновних процесах, входить до складу багатьох ферментів дегідрогеназ у формі динуклеотиди. Це в першу чергу – нікотинамідаденіндинуклеотид (НАД ) і нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат (НАДФ+). Значна кількість даного вітаміну міститься в печінці, нирках, м’ясних продуктах, молоці і молочних продуктах, зернобобових культур, особливо багато їх в висівках і дріжджах. В овочах і фруктах вміст їх не значний. Добова потреба у вітаміні В5 – 15-25 мг – для дорослої людини і 5-15 мг – для дітей.

Вітамін В6 ( піридоксин ).У 1936 р. з дріжджових екстрактів і рисових висівок було виділено речовину, що запобігала виникненню дерматитів у щурів. Назва піридоксин об’єднує групу близьких за складом і властивостями речовин – піридоксол, піридоксаль і піридоксамін, які є похідними піридину. У чистому вигляді – це безбарвні кристалічні речовини, гіркі на смак, добре розчинні у воді і спирті. Вітамін В6 стійкий до нагрівання в кислому і лужному середовищі, швидко руйнується на світлі, при дії ультрафіолетових променів. Цей вітамін відіграє важливу роль в процесах обміну речовин, регулює білковий, ліпідний обміни. У вигляді фосфорильованого похідного – піридоксальфосфату він входить до складу активних груп ферментів, які каталізують реакції пере амінування і декарбоксилування амінокислот, а також де сульфування, дезамінування і перетворення окремих амінокислот. При недостатній кількості вітаміну В6 процеси обміну амінокислот і білків затримуються. При його нестачі спостерігається порушення кровотворення, розвиток дерматитів. Цей вітамін не стійкий до дії світла, в значній кількості міститься в зелених овочах, зеленому і овочевому горосі, а також в яєчному жовтку, м’ясі, рибі. Добова потреба становить – 2-4 мг.Наприклад, в моркві міститься 0,1 мг/100 г продукту, капусті – 0,2 мг/100 г, пшениці – 0,4-0,5 мг/ 100 г.


Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  6. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  7. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.
  8. Автокореляція залишків – це залежність між послідовними значеннями стохастичної складової моделі.
  9. Автомобільний пасажирський транспорт – важлива складова єдиної транспортної системи держави
  10. Аграрна політика як складова економічної політики держави. Сут­ність і принципи аграрної політики
  11. Адвокатура — неодмінний складовий елемент механізму забезпечення прав людини.
  12. Адміністративний поділ, площа і населення українських земель у складі Речі Посполитої в першій воловині ХVІІ ст.




Переглядів: 1217

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
СКЛАД ТА ВЛАСТИВОСТІ ЖИРОРОЗЧИННИХ ВІТАМІНІВ. | ДИНАМІКА АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ В ПЛОДАХ І ОВОЧАХ.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.