МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
СОРТУВАННЯ І КАЛІБРУВАННЯ.Сировину, яка надійшла на переробку сортують за якістю на різних типах конвеєрів, при цьому видаляють пошкоджену зів'ялу, перестиглу, підморожену та іншу сировину, що не відповідає вимогам стандарту. Сортування – розподіл… за сортами або ступенем стиглості. Калібрування сировини за розмірами призначене для розділення сировини для виготовлення різних видів консервів. Проводять на шнекових, барабанних, валково-стрічкових та тросових машинах. При цьому найкращу сировину відбирають на фарширування. ОЧИЩЕННЯ. Метою очищення є видалення неїстівних частин сировини. Перець – видаляють плодоніжку з насінням. Проводять на спеціальному автоматі, а залишок насіння видаляють у барабанній мийній машині. Томати – видаляють денце з насінням. Баклажани, кабачки – видаляють плодоніжку та чашелистики. Цибуля, часник – видаляють шийку та кореневу мичку вручну, а шкірку – на машинах. Капуста – видаляють покривне листя та висвердлюють осердя. Буряк – ошпарюють в автоклаві при 120 С протягом 15-20 хв (до досягнення у центрі температури не нижче 70 С). Це дає змогу інактивувати ферменти та запобігти потемнінню. Коренеплоди – відрізають вузьку частину і початок кореня за допомогою тримерів. Потім очищають від шкірки за одним із способів: механічним, паро-термічним та хімічним, з подальшим доочищанням у мийній машині, інспекцією та ополіскуванням під душем. РІЗАННЯ*. Баклажани, кабачки - кружальцями, інші овочі – кубиками. Перець – смужками шириною 2,5 см. Томати - скибочками. Цибулю – кружальцями, товщиною 0,3-0,5 см. Часник та зелень – на вовчку з діаметром отворів решіток 0,5 см. Коренеплоди – стружкою, кубиками, пластинами, стовпчиками. Після чого пропускають крізь струшувальне сито для видалення дрібних шматочків.
БЛАНШУВАННЯ. Бланшування – це короткотривала теплова обробка сировини, яка проводиться з метою: - Зруйнування ферментної системи для запобігання потемнінню тканини; - Видалення повітря для зменшення об’єму; - Підвищення еластичності тканини овочів при фаршируванні; - Зниження вмісту нітратів у сировині завдяки їх гарній розчинності у воді; - Зниження мікробного обсіменіння; - Набухання крохмалю (для рису).
Перець - бланшують парою 1-2 хв. Капусту – парою або водою 3-4 хв.
При виготовленні ЗАКУСОЧНИХ КОНСЕРВІВ кабачки та баклажани розварюють парою, а цибулю занурюють у киплячу воду на 5-15 хв з метою гідролізу протопектину і розм’якшення сировини перед протиранням.
Читайте також:
|
||||||||
|