Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Оптимальна вага тіла людини (кг.) залежно від її віку і росту

 

Ріст (см) Вік
17-20 21-25 25-30 30-35 35-40 40-55 55 і...
40-56 41-57 43-58 44-60 42-62 46-63 48-62
45-62 45-63 46-65 48-67 49-68 50-69 50-67
50-68 51-68 52-69 54-70 55-71 57-72 58-70
56-73 55-73 56-74 57-75 58-77 59-79 59-77
60-77 60-77 61-78 62-79 63-80 65-82 63-80
65-80 65-81 67-82 67-83 68-85 70-86 69-85
69-85 70-85 71-86 72-87 73-89 75-90 74-89
180-190 72-88 73-90 74-91 75-92 76-93 77-94 76-93

 

Правильним вважається таке харчування, яке забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і оточуючого середовища, максимальну тривалість активного життя.

Контрольні запитання і завдання

1. Яку роль відіграє харчування в обміні речовин і енергії в організмі людини ?

2. Назвіть основні складові щоденного раціону харчування людини ?

3. Дайте характеристику макро- і мікроелементів, необхідних для людини.

4. Розробіть свій добовий раціон харчування, за умови чотириразового прийому їжі і її енергетичної цінності в межах 1800-2200 ккал.

5. Визначте свою оптимальну вагу тіла залежно від віку і росту.

 

 


Практична робота №8

„Харчові добавки та їх небезпека для людини”

Вступ

Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.

В кінці XX ст. виробництво харчових добавок стало потужною, постійно зростаючою галуззю багатотоннажного виробництва. Щорічно виробництво харчових добавок збільшується в країнах Європи — на 2%, в США — на 4,4%, в Азії — на 10—15%. В світі особливо зростає виробництво підсолоджувачів (щорічно на 7%) .

Харчові добавки використовуються з метою:

- збереження поживних властивостей харчових продуктів;

- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

- полегшення технологічної обробки продовольчої сировини;

- здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Класифікація харчових добавок в системі Сodex Аlimentarius:

· Е100-Е182 - барвники.

· Е200-Е299 - консерванти.

· Е300-Е399 - антиокислювачі.

· Е400-Е499 - стабілізатори.

· Е500-Е599 - емульгатори.

· Е600-Е699 - посилювачі смаку та аромату.

· Е700 - - запасні індекси.

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань, в США перевищує 1500, в країнах ЄС досягає 1200, в Росії — 415, в ФРГ — 350, в Україні — 221. Крім того, в країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин. Радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою "Е" (від слова Європа або від англ. — їстівний). Вона включена до Кодексу Аліментаріусу ФАО/ВООЗ як міжнародна цифрова система кодифікації харчових добавок. Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код (у Європі з попередньою літерою "Е"). Коди використовуються у поєднанні з назвами функціональних класів, а також відображають групування харчових добавок за технологічними ознаками (підкласами).

Відповідно до законодавчих актів та стандартів виробник продукції має надати покупцеві інформацію про склад і властивості продуктів, в тому числі на упаковках товарів мають бути вказані всі харчові добавки, які використовуються при виробництві даного товару. Це робиться з метою інформування споживачів і їх свідомого вибору про якість продуктів і їх властивості, в тому числі, і негативні, що можуть бути спричинені харчовими добавками.

 


Читайте також:

  1. II. МЕХАНІЗМИ ФІЗІОЛОГІЧНОЇ ДІЇ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.
  2. IV. НС у природному середовищі та інших сферах життєдіяльності людини
  3. IV. Правова держава, як засіб реалізації і забезпечення прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні
  4. IV.Залежно від ступеня фірмової орієнтованості
  5. V Такі негативні особистісні утворення, як самовпевненість і нерозвиненість автономії та ініціативи, обумовлюють неадаптивне старіння людини.
  6. VI.Залежно від особливостей суб’єкта
  7. VІ. Світосприйняття первісної людини (20 хв.)
  8. А середній коефіцієнт росту в такому випадку визначається як
  9. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  10. А. Це наявність в однієї людини кількох ліній клітин з різним набором хромосом.
  11. Аверсивную терапію використовують, як правило, при лікуванні алкоголізму, нікотиновій залежності і деяких інших захворювань.
  12. Автономне існування людини в екстремальних умовах




Переглядів: 423

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Енергетична цінність продуктів. | Основні теоретичні положення.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.