Перший рік життя дитини характеризується особливо швидкими темпами росту організму, що зумовлює високі потреби в надходженні основних харчових інгредієнтів, вітамінів та мінералів. Разом з тим шлунково-кишковий тракт у немовлят залишається морфологічно та функціонально незрілим. Відсутність можливості механічно подрібнити їжу, низька активність ферментних систем, недосконала моторика шлунково-кишкового тракту, недостатня імунологічна реактивність організму зумовлюють потребу в особливому годуванні дитини. Ідеальним продуктом, здатним забезпечити дитину перших місяців життя всім необхідним, а також створити належний захист від інфекцій, є материнське молоко. Лише дотримання правил успішного грудного вигодовування, правильний розрахунок об’єму їжі, грамотне введення страв прикорму в другому півріччі дасть змогу забезпечити гармонійний розвиток дитини протягом перших років життя та створити підґрунтя доброго здоров’я в майбутньому.
Конкретні цілі.
Збирати анамнез вигодовування дитини грудного віку та оцінювати його.
Розрахувати добовий об’єм їжі дитині, залежно від віку.
Розрахувати необхідну кількість їжі на одне годування, залежно від віку немовляти.
Складати одноденне меню для дитини грудного віку, що знаходиться на природному вигодовуванні.
Оцінювати добовий раціон харчування дитини та провести його корекцію (при потребі).