Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Практичне заняття 2

Тема: Раціональне та здорове харчування.

Мета: Обґрунтувати необхідність харчування відповідно до енер­гозатрат.

Завдання:

1. Зіставити фактичні добові енергозатрати організму з надходженням енергії на підставі фактичного раціону харчування та оцінити якість та безпечність харчування.

Для цього необхідно послідовно виконати такі розрахунки:

а) скласти розпорядок дня і за енергозатратами для різних видів діяльності (див. табл. 2.1) підрахувати добові енер­гозатрати. Результати подати у вигляді табл. 2.2;

б) записати фактичний добовий раціон і за калорійністю харчових продуктів (див. табл. 2.3) підрахувати добове надходження енергії. Результати подати у вигляді табл. 2.4;

в) визначити фактичне співвідношення між основними по­живними речовинами - білками, жирами та вуглеводами, яке за енергетичною цінністю повинно бути як 1:2,5:4,6 і за масою 1:1:4,9;

г) встановити, які харчові добавки за функціональним призначенням використані у спожитих продуктах харчування;

д) підрахувати можливе надходження радіонуклідів і з продуктами харчування за допустимими рівнями їх вмісту (див. табл. 2.5).

Результати подати у вигляді табл. 2.5.

2. Запропонувати збалансований раціон якісного харчуван­ня відповідно до індивідуальних енергозатрат за зразком табл. 2.4.

3. Запропонувати додаткове фізичне навантаження відповідно до індивідуальної калорійності харчового раціону.

 

Таблиця 2.1 - Розпорядок дня

№ з/п Вид діяльності Енергозатрати, ккал/год
Сон ~ 70
Особиста гігієна приймання і приготування їжі ~ 120
Відпочинок сидячи ~ 90
Домашнє прибирання ~ 270
Читання, слухання лекцій ~ 110
Робота з комп’ютером ~ 115
Бесіда стоячи ~ 110
Бесіда сидячи ~ 105
Спокійна ходьба, до 4 км/год ~ 200
Водіння автомобіля ~ 180
Різні види фізичної роботи залежно від інтенсивності від 200 до 500

 

Таблиця 2.2 Розпорядок дня та добові енергозатрати

№ з/п Вид діяльності Тривалість, год Енергозатрати, ккал/год Сумарні енергозатрати, ккал
Сон      
Ранковий туалет      
Сніданок      
Дорога до роботи (навчання)      
та інше      
Разом      

 

Таблиця 2.3 Склад і калорійність харчових продуктів

Продукти Склад, % Калорійність, ккал/100г
Білки і азотні речовини Жири Вуглеводи Мінеральні солі (зола)
Яловичина нежирна 20,5 2,0 - 1,2
Яловичина жирна 18,4 21,4 - 1,0
Свинина нежирна 20,1 6,6 - 1,1
Свинина жирна 14,5 37,3 - 0,07
Баранина 16,4 31,1 - 0,9
Курятина 19,8 5,1 1,1 1,1
Яйця курячі 12,5 12,1 0,7 1,1
Печінка 19,4 4,6 2,1 1,6
Мозок 9,0 9,3 - 1,1
Сало 11,0 68,4 - 4,8
Ковбаса варена 14,1 15,0 4,0 2,8
Сосиски 12,8 13,7 - 3,3
Ікра чорна 26,0 16,3 - 4,3
Короп 20,4 1,5 - 1,3
Оселедець 18,4 14,5 - 13,9
Молоко коров’яче свіже 3,4 3,7 4,9 0,7
               

Продовження таблиці 2.3

Молоко коров’яче згущене 10,5 10,1 51,0 2,0
Вершки 3,0 22,6 4,3 0,6
Сметана 4,3 26,2 1,7 0,5
Сир твердий 25,8 31,5 2,4 6,1
Сир нежирний 14,6 0,6 1,2 1,2
Масло 1,1 86,6 0,6 1,2
Крупа манна 9,4 0,9 75,9 0,4
Крупа гречана 12,9 2,8 64,7 2,1
Рис 8,1 1,3 75,5 1,0
Хліб житній 7,8 0,7 43,7 1,6
Хліб пшеничний 6,8 0,5 57,8 0,9
Макарони 10,9 0,6 75,5 0,6
Горох зелений 25,8 3,8 53,0 2,9
Картопля свіжа 2,1 0,2 19,6 1,0
Морква 1,2 0,3 9,1 1,0
Капуста свіжа 1,8 0,2 5,0 1,2
Огірки свіжі 1,1 0,1 2,2 0,5
Салат 1,6 0,2 2,4 0,9
Помідори 0,9 0,2 4,0 0,6
Гриби свіжі 5,4 0,4 5,1 0,9
Яблука свіжі 0,4 - 12,1 0,4
Виноград свіжий 1,0 - 15,2 0,5
Ізюм 2,5 0,6 69,7 1,7
Абрикоси свіжі 1,2 - 11,0 0,6
Диня 0,8 0,1 6,4 0,5
Кавун 0,7 0,06 4,1 0,3

 

 


Читайте також:

  1. II. Навчальні цілі заняття
  2. II. Основна частина ЗАНЯТТЯ
  3. III. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  4. IV етап. Практичне застосування одержаних даних.
  5. IV ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ.
  6. IV ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ.
  7. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  8. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  9. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  10. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  11. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ
  12. IV. Підсумок ЗАНЯТТЯ




Переглядів: 625

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тест на визначення рівня стресостійкості | Продовження таблиці 2.3

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.