Вн і зовн-і ціноутвор-і чинники маркетингу: сутн-ь і характер
Усі чинники розділ на 2 групи: внутр-і і зовн-і. До внутр. належ-ь: 1.маркет-і цілі компанії-збільш-я частки ринку, позиціюв-я товару, стимул-я попиту, вплив на конкур-ів; 2.стратегія М-го комплексу-для розробки ефект-ї маркет-ї програми потрібно узгодити ріш-я в галузі ціноутв-я з рішен-и в галузі дизайну товару, каналів збуту і методів стимул-ня; 3.витрати підпр-ва- витратами вир-ва визнач-ся мінім-а ціна,яку підпр-во може признач-и на свій товар. Зі зрост-ям витрат підпр-во підвищ ціни на свої товари і навпаки; 4.концепція організ-ї діял-ті – керів-во підпр-ва вирішує, хто саме в компанії займатим-я встановл-м цін. Зовн-і представ-і у вигляді 4 груп: I.Споживачі-необхідно звертати увагу на психол-і аспекти поведінки покупців: потреби, мотивацію при виборі товару/послуги, способи спожив-я, ставл-я до появи нових пропозицій, чутлив-ь до цін і якості товарів. Екон-і аспекти поведінки спож-ів: купівельна спромож-ь, бюджетні обмеж-я і їх зв'язок із спожив-и перевагами.IIРинк серед-ще- виділ-ь 4 основ моделі ринку:чистої і монопол-ї конкур-ї, олігоп-ї, чистої моноп-і.Осн-ою відмін рисою цих типів ринку є ступінь впливу підпр-ва на встанов-я ринк-ї ціни.IIIУчасники каналів товароруху.Чим більша кіл-ть посеред-в знаход-я між виробником товару і його кінцевим спожив-м,то більша роздрібна ціна буде вище відпускної. IVДержава.Виділ 3 форми впливу держави на ціноутвор-я:фіксацію цін, регулюв-я цін за рахунок встанов-я їх граничних рівнів; регулюв-я системи вільного ціноутв-я.