Побудова нелінійних економетричних моделей попиту на продукцію
Згідно з варіантом та вихідними даними (дод. 4) потрібно побудувати модель попиту на пиво. Модель має вигляд:
,
де – обсяг реалізації пива (попит на пиво), млн. дал; – невідомі параметри моделі; – ціна за 1 дал пива, грн; – середньорічний дохід на душу населення, тис. грн.
Слід також:
1. Розрахувати коефіцієнти кореляції та детермінації.
2. Обчислити коефіцієнти еластичності.
3. Обрахувати стандартну та відносну похибки моделі.
4. Визначити розрахункове та табличне значення критерію Фішера.
5. Оцінити ступінь достовірності моделі та зробити загальний висновок.
Завдання виконують за порядком, наведеним у лабораторній роботі № 4.
Аналіз результатів моделювання та висновки.
Результатом моделювання є нелінійна степенева економетрична модель.
Наприклад, модель має вигляд
.
Виходячи з моделі еластичність попиту на пиво залежно від ціни 1 дал пива дорівнює (–0,208). Це означає, що за інших рівних умов (при постійному рівні доходів на душу населення) підвищення ціни за 1 дал пива на 1 % призведе до зниження попиту на пиво на 0,208 %.
Еластичність попиту на пиво залежно від доходів населення дорівнює 1,098. Це означає, що за інших рівних умов (особливо при незмінних цінах на пиво) збільшення доходу на душу населення на 1 % сприятиме підвищенню попиту на пиво на 1,098 %.
Порівняльний аналіз впливу ціни за 1 дал пива та доходу на душу населення на еластичність попиту на пиво показує, що другий чинник впливовіший ніж перший (│1,098│>│–0,208│).
Аналіз сумісного впливу обох чинників на попит свідчить про те, що в умовах одночасного зростання на 1 % ціни за 1 дал пива та доходу на душу населення на 1 % можливе підвищення попиту на пиво буде дорівнювати (1,098–0,208) = 0,89 %.
Аналіз і оцінку достовірності моделі за характеристиками (коефіцієнт кореляції, коефіцієнт детермінації, стандартна та відносна похибки, критерій Фішера) та загальний висновок по моделі виконують за порядком, наведеним у лабораторній роботі № 2.