Аналіз ризику при різних співвідношеннях імовірного прибутку і стратегій виробництва
Q1
Q2
Q3
Q4
max Vj
Sопт
S1
S2
S3
Згідно критерію Севіджа обирається та стратегія Sопт, при якій величина ризику приймає мінімальне значення при найнесприятливішій ситуації:
S опт = min max vj (2.6)
Сутність цього критерію у прагненні уникнути великого ризику при обранні рішення.
3. Визначаємо оптимальну стратегію на основі критерію Гурвіца. Цей підхід до вибору рішення відомий як критерій показника песимізму-оптимізму. Використовується показник Гурвіца, який ще називають коефіцієнтом несхильності до ризику, Х (значення задається індивідуальним варіантом завдання). Його значення знаходиться в межах 0 < Х < 1. На практиці значення Х визначається по основі власної суб'єктивної оцінки економічного агента. При застосуванні неупередженого, стороннього досвіду значення Х визначається на підставі результатів проведення експертної оцінки.
У відповідності з цим компромісним критерієм для кожного рішення визначається лінійна комбінація максимального і мінімального виграшів:
Gі = x min gіj + (1 - x) max gіj (2.7)
Далі обирається та стратегія, для якої величина Gі буде найбільшою за допомогою формули:
Gопт = max Gі = max [ x min gіj +(l - x) max gіj ] (2.8)
№2. Обґрунтування рішень в умовах ризику та невизначеності
Умова роботи
Пекарня випікає хліб на продаж до магазинів. Собівартість однієї булки становить 0,30 грн. Її продають за 0,7 грн.
Таблиця 2.4
Дані спостереження
Попит на добу, од.
Частота
Якщо булку виготовлено, але не продано, то додаткові збитки становлять 0,20 грн за одиницю. Зробити висновок, скільки випікати продукції за кожним правилом.