Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ТЕМА Економічні результати та ефективність діяльності підприємства.

 

1. Поняття ефекту та ефективності виробництва. Види ефективності.

2. Показники економічної ефективності с/г виробництва.

3. Методика визначення показників економічної ефективності.

4. Рентабельність с/г виробництва та методика її визначення.

5. Шляхи підвищення ефективності рентабельності продукції.

Література: Мацибора, 136- 153

 

 

1питання.

Економічна ефективність с/г виробництва означає одержання максимальної кількості продукції з 1га земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції.

Ефективність с/г включає співвідношення результатів, витрат виробництва і якості продукції.

Підвищення економічної ефективності с/г виробництва сприяє зростанню доходів господарств, що є основою розширення і вдосконалення виробництва, підвищення оплати праці і поліпшення культурно-побутових умов працівників галузі. Суть проблеми підвищення ефективності с/г виробництва полягає у тому,щоб на кожну одиницю витрат – матеріальних, трудових, фінансових – досягти істотного збільшення обсягу виробництва продукції.

Розрізняють економічну ефективність:

1) народногосподарську;

2) с/г виробництва;

3) виробництва в підприємствах різних форм власності;

4) в їх внутрішньогосподарських підрозділах;

5) виробництва окремих культур, продуктів, виконання операцій;

6) меліорації, хімізації, агротехнічних заходів;

7) впровадження у виробництво досягнень науки і передової практики.

Вихідним критерієм н/г ефективності виробництва є обсяг національного доходу з розрахунку на душу населення при найменших затратах живої і уречевленої праці. Збільшення обсягів національного доходу характеризує кінцевий корисний ефект від застосування сукупних вкладень засобів виробництва і живої праці.

 

 

2 питання

Економічна ефективність с/г виробництва визначається як ефективність народного господарства, галузей і виробництва окремих продуктів; господарської діяльності підприємств і окремих заходів.

Рівень н/г ефективності сільського господарства визначається показниками – обсягом і темпами зростання валової продукції і окремих її видів з розрахунку на душу населення.

Для визначення економічної ефективності виробництва в цілому по с/г підприємствах використовують показники:

1)вартість валової продукції НА 1га с/г угідь,

1 середньорічного працівника; 2) розмір валового і чистого

на 100 грн. виробничих витрат;

доходу та прибутку на1000грн основних виробничих

фондів і оборотних засобів.

3)рівень рентабельності і норма прибутку с/г виробництва.

 

Для порівняння економічної ефективності виробництва окремих видів продукції тваринництва використовують показники:

 

1) виробництво валової продукції

з розрахунку на 1 середньорічну фізичну або умовну голову,

на 1 середньорічного працівника,

на 1 люд.-год.,

на 1ц кормових одиниць,

на 100грн. вартості кормів,

на 100грн. виробничих витрат;

 

2) валовий дохід, чистий дохід та прибуток

на 1 голову,

на 1 середньорічного працівника,

на 1люд.-год.,

на 100грн. виробничих витрат;

 

3)рівень рентабельності виробництва.

 

 

3питання

 

При оцінці економічної ефективності с/г виробництва підприємства застосовують натуральні показники виходу продукції з урахуванням її якості. Але урожайність та продуктивність худоби і птиці не повністю характеризують ефективність так як можуть досягатися при різних витратах, або різні показники продуктивності одержують при рівновеликих витратах виробництва.

Тому, для одержання порівнянних величин витрат і результатів використовують вартість валової і товарної продукції на основі яких можна розрахувати валовий і чистий дохід, прибуток.

Щоб розрахувати показники економічної ефективності треба:

вартість валової продукції поділити на площу с/г угідь;

вартість валової продукції поділити на середньорічну кількість працівників;

вартість ВП поділити на кількість відпрацьованих людино-годин;

вартість ВП поділити на суму всіх виробничих затрат і помножити на 100грн.;

вартість ВП поділити на вартість ОВФ і оборотних засобів і помножити на 1000грн.

Аналогічно для другої групи показників.

Для порівняння ефективності галузей тваринництва всі види продуктивної худоби і птиці перераховуються на умовне поголів’я за коефіцієнтами: корови – 1,0; інше поголів’я ВРХ – 0,6; свині – 0,3; вівці 0,1; птиця – 0,02.

 

 

4 питання

 

Рентабельність – доходність, прибутковість.

Рентабельність – показник екорномічної ефективності с/г виробництва, який свідчить про те, що господарство від своєї діяльності отримує прибуток.

Знаючи розмір прибутку можна розрахувати рівень рентабельності та норму прибутку.

Рівень рентабельності – це відношення прибутку до повної собівартості реалізованої продукції і виражається у %

П

Рр=-------100%

С

 

Кожен відсоток рентабельності відповідає отриманню однієї копійки прибутку з розрахунку на 1 грн. виробничих витрат.

 

Норма прибутку – відношення прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних фондів і виражається у %

 

П

Нп=-----------------100%

Фосн+Фоб.

Цей показник показує величину прибутку, що припадає на 1грн. основних і оборотних фондів.

Часто у різних господарств одинаковий рівень рентабельності, але різні показники норми прибутку. Це свідчить про те, що основні і оборотні фонди господарств використовуються у виробництві з різною ефективністю.

Важливим фактором підвищення рентабельності підприємств є зниження собівартості с/г продукції на основі інтенсифікації виробництва і дбайливого ведення господарства.

 

 

5питання

 

Підвищення економічної ефективності с/г передбачає збільшення виробництва і підвищення якості с/г продукції при одночасному зменшенні затрат праці і матеріальних засобів на одиницю продукції.

Шляхи підвищення рентабельності продукції:

1)поліпшення використання землі, збільшення родючості;

2)впровадження комплексної автоматизації та механізації;

3)поглиблення спеціалізації і концентрації виробництва;

4)раціональне використання виробничих фондів і трудових ресурсів;

5)підвищення якості;

6)впровадження інтенсивних та ресурсолзберігаючих технологій та ін.

Найважливішими заходами підвищення економічної ефективності є поліпшення використання землі на основі підвищення її родючості і зростання врожайності с/г культур.

Впровадження комплексної механізації та автоматизації сприяє підвищенню якості праці в с/г. З підвищенням технічної озброєності і рівня механізації виробничих процесів затрати праці на 1га площі і 1 голову худоби скорочуються.

Важливим є зростання фондооснащеності с/г виробництва; на рівень ефективності виробництва впливають склад виробничих фондів, співвідношення між основними і оборотними фондами.

Підвищення якості продукції та при правильному зберіганні виробленої продукції можна на 20-30% підвищити рівень її споживання.

Для того, щоб раціонально використовувати трудові ресурси треба з допомогою наукової організації праці створити необхідні умови для роботи.

 


Читайте також:

  1. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  2. IІI. Формулювання мети і завдань уроку. Мотивація учбової діяльності
  3. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  4. V. Економічні цикли.
  5. V. Питання туристично-спортивної діяльності
  6. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  7. Автоматизація банківської діяльності в Україні
  8. Автоматизація метрологічної діяльності
  9. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  10. Адміністративні, економічні й інституційні методи.
  11. Аксіоми безпеки життєдіяльності.
  12. Аксіоми безпеки життєдіяльності.




Переглядів: 676

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема. Ціноутворення на продукцію | Тема Розширене відтворення і нагромадження в аграрних підприємствах

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.