МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ТЕМА Економічні результати та ефективність діяльності підприємства.
1. Поняття ефекту та ефективності виробництва. Види ефективності. 2. Показники економічної ефективності с/г виробництва. 3. Методика визначення показників економічної ефективності. 4. Рентабельність с/г виробництва та методика її визначення. 5. Шляхи підвищення ефективності рентабельності продукції. Література: Мацибора, 136- 153
1питання. Економічна ефективність с/г виробництва означає одержання максимальної кількості продукції з 1га земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції. Ефективність с/г включає співвідношення результатів, витрат виробництва і якості продукції. Підвищення економічної ефективності с/г виробництва сприяє зростанню доходів господарств, що є основою розширення і вдосконалення виробництва, підвищення оплати праці і поліпшення культурно-побутових умов працівників галузі. Суть проблеми підвищення ефективності с/г виробництва полягає у тому,щоб на кожну одиницю витрат – матеріальних, трудових, фінансових – досягти істотного збільшення обсягу виробництва продукції. Розрізняють економічну ефективність: 1) народногосподарську; 2) с/г виробництва; 3) виробництва в підприємствах різних форм власності; 4) в їх внутрішньогосподарських підрозділах; 5) виробництва окремих культур, продуктів, виконання операцій; 6) меліорації, хімізації, агротехнічних заходів; 7) впровадження у виробництво досягнень науки і передової практики. Вихідним критерієм н/г ефективності виробництва є обсяг національного доходу з розрахунку на душу населення при найменших затратах живої і уречевленої праці. Збільшення обсягів національного доходу характеризує кінцевий корисний ефект від застосування сукупних вкладень засобів виробництва і живої праці.
2 питання Економічна ефективність с/г виробництва визначається як ефективність народного господарства, галузей і виробництва окремих продуктів; господарської діяльності підприємств і окремих заходів. Рівень н/г ефективності сільського господарства визначається показниками – обсягом і темпами зростання валової продукції і окремих її видів з розрахунку на душу населення. Для визначення економічної ефективності виробництва в цілому по с/г підприємствах використовують показники: 1)вартість валової продукції НА 1га с/г угідь, 1 середньорічного працівника; 2) розмір валового і чистого на 100 грн. виробничих витрат; доходу та прибутку на1000грн основних виробничих фондів і оборотних засобів. 3)рівень рентабельності і норма прибутку с/г виробництва.
Для порівняння економічної ефективності виробництва окремих видів продукції тваринництва використовують показники:
1) виробництво валової продукції з розрахунку на 1 середньорічну фізичну або умовну голову, на 1 середньорічного працівника, на 1 люд.-год., на 1ц кормових одиниць, на 100грн. вартості кормів, на 100грн. виробничих витрат;
2) валовий дохід, чистий дохід та прибуток на 1 голову, на 1 середньорічного працівника, на 1люд.-год., на 100грн. виробничих витрат;
3)рівень рентабельності виробництва.
3питання
При оцінці економічної ефективності с/г виробництва підприємства застосовують натуральні показники виходу продукції з урахуванням її якості. Але урожайність та продуктивність худоби і птиці не повністю характеризують ефективність так як можуть досягатися при різних витратах, або різні показники продуктивності одержують при рівновеликих витратах виробництва. Тому, для одержання порівнянних величин витрат і результатів використовують вартість валової і товарної продукції на основі яких можна розрахувати валовий і чистий дохід, прибуток. Щоб розрахувати показники економічної ефективності треба: вартість валової продукції поділити на площу с/г угідь; вартість валової продукції поділити на середньорічну кількість працівників; вартість ВП поділити на кількість відпрацьованих людино-годин; вартість ВП поділити на суму всіх виробничих затрат і помножити на 100грн.; вартість ВП поділити на вартість ОВФ і оборотних засобів і помножити на 1000грн. Аналогічно для другої групи показників. Для порівняння ефективності галузей тваринництва всі види продуктивної худоби і птиці перераховуються на умовне поголів’я за коефіцієнтами: корови – 1,0; інше поголів’я ВРХ – 0,6; свині – 0,3; вівці 0,1; птиця – 0,02.
4 питання
Рентабельність – доходність, прибутковість. Рентабельність – показник екорномічної ефективності с/г виробництва, який свідчить про те, що господарство від своєї діяльності отримує прибуток. Знаючи розмір прибутку можна розрахувати рівень рентабельності та норму прибутку. Рівень рентабельності – це відношення прибутку до повної собівартості реалізованої продукції і виражається у % П Рр=-------100% С
Кожен відсоток рентабельності відповідає отриманню однієї копійки прибутку з розрахунку на 1 грн. виробничих витрат.
Норма прибутку – відношення прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних фондів і виражається у %
П Нп=-----------------100% Фосн+Фоб. Цей показник показує величину прибутку, що припадає на 1грн. основних і оборотних фондів. Часто у різних господарств одинаковий рівень рентабельності, але різні показники норми прибутку. Це свідчить про те, що основні і оборотні фонди господарств використовуються у виробництві з різною ефективністю. Важливим фактором підвищення рентабельності підприємств є зниження собівартості с/г продукції на основі інтенсифікації виробництва і дбайливого ведення господарства.
5питання
Підвищення економічної ефективності с/г передбачає збільшення виробництва і підвищення якості с/г продукції при одночасному зменшенні затрат праці і матеріальних засобів на одиницю продукції. Шляхи підвищення рентабельності продукції: 1)поліпшення використання землі, збільшення родючості; 2)впровадження комплексної автоматизації та механізації; 3)поглиблення спеціалізації і концентрації виробництва; 4)раціональне використання виробничих фондів і трудових ресурсів; 5)підвищення якості; 6)впровадження інтенсивних та ресурсолзберігаючих технологій та ін. Найважливішими заходами підвищення економічної ефективності є поліпшення використання землі на основі підвищення її родючості і зростання врожайності с/г культур. Впровадження комплексної механізації та автоматизації сприяє підвищенню якості праці в с/г. З підвищенням технічної озброєності і рівня механізації виробничих процесів затрати праці на 1га площі і 1 голову худоби скорочуються. Важливим є зростання фондооснащеності с/г виробництва; на рівень ефективності виробництва впливають склад виробничих фондів, співвідношення між основними і оборотними фондами. Підвищення якості продукції та при правильному зберіганні виробленої продукції можна на 20-30% підвищити рівень її споживання. Для того, щоб раціонально використовувати трудові ресурси треба з допомогою наукової організації праці створити необхідні умови для роботи.
Читайте також:
|
||||||||
|