МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Тема Розширене відтворення і нагромадження в аграрних підприємствах1.Суть, особливості і показники розширеного відтворення. 2. Валова та товарна продукція та шляхи підвищення товарності. 3. Темпи розширеного відтворення, їх показники і методика обчислення. 4. Особливості формування ринків основних видів с/г продукції. Література: Мацибора, ст 173-195
1 питання
Відтворення в с/г - це постійне повторення і безперервне відновлення процесу с/г виробництва. Є просте і розширене відтворення. Розширене відтворення може відбуватися в екстенсивній та інтенсивній формах. Екстенсивне відтворення здійснюється за рахунок залучення додаткових ресурсів ( збільшення посівних площ, поголів’я худоби, трудових ресурсів) при незмінному технічному рівні. Інтенсивне відтворення – збільшення виробництва с/г продукції на основі зростання продуктивності праці,яке забезпечується вдосконаленням техніки, технології і організації виробництва, впровадженням НТП. Особливості розширеного відтворення в с/г: 1) земля є засобом виробництва, просторово обмежена, штучно не відтворюється; 2) економічний процес відтворення тісно переплітається з природними (біологічними) процесами відтворення рослин і тварин; 3) період виробництва продукції і робочий період не співпадають, значний вплив має сезонність; 4) частина заслбів виробництва відтворюється в натуральній формі; 5) розширене відтворення в с/г відбувається при абсолютному зменшенні зайнятих трудових ресурсів; 6) наявність різних форм власності. Підвищення ефективності с/г виробництва відбувається на основі широкого розвитку промислових і обслуговуючих галузей, їх роботи в єдиному комплексі. Розширене відтворення характеризується натуральними, вартісними, результативними показниками. Натуральні – урожайність, продуктивність, ріст обсягів виробництва с/г продукції. Вартісні – збільшення вартості валової продукції, товарної, зростання валового, чистого доходу і прибутку. Показники розширеного відтворення виробничих фондів с/г –це зростання вартості основних і оборотних фондів, підвищення фондозабезпеченості господарств, фондоозброєності праці.
2 питання
Валова продукція с/г - це обсяг продукції землеробства і тваринництва, виробленої за певний період і вираженої у грошовій, вартісній формі. Товарна продукція – це продукція, вироблена протягом певного часу і призначена для реалізації за межами господарства. Рівень товарності – це співвідношення товарної і валової продукції і виражається у % ТП Рт= ---------100% ВП
Обсяги товарного фонду продукції с/г визначають рівень розвитку економіки країни, зокрема споживання населенням продуктів харчування. Основні шляхи підвищення товарності с/г – це збільшення виробництва валової продукції і поліпшення її якості, спеціалізація с/г підприємств, зменшення внутрішньогосподарського споживання і втрат с/г продукції.
3 питання Розширене відтворення характеризується натуральними, вартісними, результативними показниками. Натуральні – урожайність, продуктивність, ріст обсягів виробництва с/г продукції. Вартісні – збільшення вартості валової продукції, товарної, зростання валового, чистого доходу і прибутку. Показники розширеного відтворення виробничих фондів с/г –це зростання вартості основних і оборотних фондів, підвищення фондозабезпеченості господарств, фондоозброєності праці. Розширене відтворення трудових ресурсів сільського господарства характеризується збільшенням чисельності кваліфікованих працівників, механізаторів і спеціалістів с/гвиробництва, а також витрат на підготовку кадрів та підвищення їх кваліфікації. Важливими умовами розширеного відтворення є підвищення родючості землі на основі впровадження науково-технічного прогресу, розширення механізації виробничих процесів, удосконалення технології с/г виробництва.
4питання
Для успішного розвитку багатьох галузей економіки України, насамперед с/г, важливо збільшувати обсяги виробництва зерна. Зерно та продукти його переробки є основою харчування людей; це головний і незамінний корм при виробництві тваринницької продукції; це сировина для переробної промисловості і т.д. В Україні від загальної кількості виробленого зерна на корм худоби і птиці використовують 52-57%, на харчування 15-17%, насіння 8-10%, переробку 3-4%, втрати при зберіганні та доробці 6-8%. Згідно наукових даних людина повинна споживати на рік 148кг хліба та хлібопродуктів, а щоб в майбутньому стати експортером зерна, треба виробляти до 1т зерна на рік на душу населення. Внаслідок невідповідності структури виробництва зерна потребам тваринництва, незбалансованості кормових раціонів, недостатньої кількості грубих, соковитих та зелених кормів, щорічні перевитрати зерна становлять 10 – 12 млн.т. Метою державного регулювання ринку зерна має бути підтримка функціонування ринкового механізму і коригування його розвитку в потрібному для України напрямку. Потреба н/г в цукрі велика, а рівень його споживання в країні досить високий. За науково обгрунтованими нормами людина споживає 38кг цукру на рік. Цукор є важливим експортним продуктом, що має великий попит на світовому ринку. Щоб забезпечити відтворення ринку цукру необхідно застосовувати інтенсивні технології, знизити витрати на перевезення, витрати на зберігання, збільшити вихід цукру за рахунок скорочення строків сокодобування і зменшення витрат на виробництво. Окрім ринку цукру, важливу роль в кеономіці держави відіграє ринок картоплі. Картопля – це важлива продовольча, технічна і кормова культура. Середьнорічна норма споживання картоплі на душу населення становить 123кг. Картопля - трудомістка культура. Комплексна механізація виробничих процесів значно зменшує трудомісткість її виробництва. Важливою умовою одержання високих і сталих урожаїв картоплі є правильно організоване насінництво. Цінними продуктами харчування є плоди і ягоди. Вони багаті на вітаміни, цукор, мікроелементи, вуглеводи, органічні кислоти. За науково обгрунтованими нормами людина повинна в рік споживати 84кг фруктів і ягід. Сьогодні в нашій державі споживається вдвічі менше. Треба розв’язувати цю проблему. Важливою галуззю є овочівництво. Річна норма споживання овочів і баштанних становить 154 кг. Але у нашій державі поки що споживається тільки 89 кг, або 57,8% науково обгрунтованої норми. За останні роки посівні площі овочевих культур зросли, а рівень їх урожайності зменшився. Треба переходити на індустріальні методи виробництва на основі зміцнення матеріально-технічної бази. Ринок продовольства має особливості: 1) постійність функціонування (продовольство споживають завжди); 2) сезонність виробництва і споживання; 3) нестачу непродовольчих товарів і послуг можна замінити підвищенням споживання продовольства. Для розширення ринку продовольства держава повинна дбати про ефективність виробництва і споживання продовольства, дбати про виробництво якісних продуктів, яке виключає забруднення навколишнього середовища шкідливими речовинами. Великі очікування від співпраці з іноземними партнерами.
Читайте також:
|
||||||||
|