МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Стандартизація та сертифікація продукції
Система забезпечення якості й конкурентоспроможності продукції складається з таких основних елементів, як: стандартизація й сертифікація продукції; внутрішні системи якості; державний нагляд за дотриманням стандартів, норм і правил; внутрішньовиробничий і технічний контроль якості. Стандартизація продукції – це встановлення й застосування комплексу єдиних норм, правил і вимог до якості продукції. У систему стандартизації входять: - одиниці вимірів, строки й позначення; - вимоги до якості продукції, сировини, матеріалів і виробничих процесів; - єдина система показників якості продукції, методи її оцінки й контролю; - вимоги, які забезпечують безпеку праці й заощадження матеріальних цінностей; - єдині системи класифікації й кодування продукції, носіїв інформації, форм і методів організації виробництва тощо. Основою стандартизації є стандарти й технічні умови. Стандартом називається нормативно-технічний документ, що встановлює вимоги до груп однорідної продукції, а в необхідних випадках до конкретної продукції, а також правила, що забезпечують її розробку, виробництво й використання. Залежно від сфери дії, змісту й рівня затвердження нормативно-технічні документи підрозділяються на: державні стандарти (ДЕРЖСТАНДАРТ), галузеві стандарти (ГСТ), стандарти науково-технічних і інженерних товариств, стандарти підприємств (СТП), а також міжнародні стандарти. Державні стандарти України– це нормативні документи, які діють на території України і застосовуються усіма підприємствами незалежно від форми власності та підпорядкування, громадянами-суб'єктами підприємницької діяльності, міністерствами (відомствами), органами державної виконавчої влади, на діяльність яких поширюється дія стандартів. Галузеві стандарти розробляються на продукцію за відсутності державних стандартів України чи у разі необхідності встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів. Стандарти підприємств розробляються на продукцію (процес, послугу), яку виробляють і застосовують (надають) лише на конкретному підприємстві. СТП – основний організаційно-методичний документ у діючих на підприємствах системах управління якістю продукції. Найбільш жорсткі вимоги до якості містять міжнародні стандарти, розроблені Міжнародною організацією стандартизації – ІCO, їх використовують для сертифікації виробів, які призначені для експорту. Зараз діють міжнародні стандарти ІCO серії 9000. В 2007 р. Євросоюз прийняв систему реєстрації, оцінки та авторизації хімічних речовин (REACH) про регулювання використання хімічних матеріалів у виробництві. Технічні умови – нормативно-технічний документ, що встановлює вимоги до конкретної продукції (моделі, марки). Сертифікація – це встановлення відповідності продукції конкретним стандартам (в основному міжнародним – ІСО серії 9000) або технічним умовам і видача відповідного документа (сертифіката). Сертифікація являє собою найважливіший фактор поліпшення продукції, діючий механізм управління її якістю, що дає можливість об'єктивної оцінки її конкурентоспроможністі, придатності, відповідності вимогам екологічної чистоти. В Україні існує: а) обов'язкова сертифікація – здійснюється в рамках державної системи управління господарськими об'єктами, охоплює перевірку й випробування продукції, держнагляд за сертифікованими виробами. Об'єктами держнагляду є продукція виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання, експортна продукція на вимогу контрактів, імпортована продукція згідно з діючими в Україні стандартами; б) добровільна сертифікація – може здійснюватися відповідно до вимог, які не є обов'язковими, з ініціативи суб'єктів господарювання на договірній основі. Для одержання конкурентних переваг і створення іміджу надійного партнера підприємствам бажано створювати власні системи якості, тобто сукупність певних процедур, структур, процесів і ресурсів, що забезпечують загальне управління якістю. Відповідний рівень такої системи гарантується сертифікатом на один-два роки. Правом видачі сертифікату на систему якості може володіти національний орган з сертифікації; у необхідних випадках йому надається можливість делегувати таку функцію акредитованій для цієї мети організації. Для оцінки системи якості та отримання сертифікату на неї дозволяється залучати будь-яку закордонну фірму, що займається сертифікацією. Вагомість сертифікату і рівень довіри до нього залежить від іміджу організації, яка видає такий документ. Державний нагляд за якістю в Україні здійснює Державний комітет України зі стандартизації, метрології й сертифікації (Держстандарт України). Його основні функції: - визначення принципів, структури й правил системи сертифікації; - затвердження переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації; - акредитація органів з сертифікації й випробувальних лабораторій; - постійне інформування споживачів про стандарти різних категорій, сертифікати, класифікатори техніко-економічної й соціальної інформації. При порушенні вимог стандартів підприємства несуть матеріальну відповідальність – штраф (25, 50 і 100 % від їхньої вартості залежно від призначення продукції). На підприємствах найбільшого поширення одержав внутрішньовиробничий технічний контроль. Його основне завдання – постійне забезпечення необхідного рівня якості, зафіксованого в нормативних документах, шляхом перевірки виробів і впливу на умови й фактори, що забезпечують таку якість. Для цього треба правильно вибрати об'єкти контролю (вхід – ресурси, сам виробничий процес, вихід (продукція)) і методи контролю (загальний, вибірковий, статистичний, летучий (раптовий, без попередження) і інспекційний (запланований або за критичними сигналами)).
Питання до самоперевірки: 1. Конкурентоспроможність продукції: сутнісна характеристика, оцінка, способи забезпечення. 2. Система державного нагляду за якістю продукції, що виготовляється на підприємствах України.
Приклади тестових завдань: 1. Який метод оцінки якості продукції передбачає аналіз сприйняття органами почуттів людини її споживчих властивостей? а) вимірювальний; б) реєстраційний; в) органолептичний; г) статистичний.
2. Конкурентоспроможність продукції визначається ... а) якістю й витратами; б) якістю і ціною; в) кількістю та прибутком; г) розмірами та рентабельністю.
Питання для самостійного поглибленого опрацювання: 1. Необхідність і методологія визначення оптимального рівня якості продукції. 2. Економіко-правове обґрунтування змісту й кількості державних (національних) стандартів на продукцію підприємства.
Література [7, с. 138-147; 9, с. 161-192; 10, с. 180-181, 197-204; 11, с. 376-395; 12, с. 345-368; 19, с. 376-383; 23, с. 234-332; 27, с. 234-258; 29, с. 215-230].
Читайте також:
|
||||||||
|