Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Характеристика нормоутворюючих факторів у галузі

Глава 11. НОРМУВАННЯ ПРАЦІ У ТВАРИННИЦТВІ

Нормування праці у тваринництві багато в чому подібне до такого нормування в інших галузях сільськогосподарського виробництва. По­яснюється це тим, що значна кількість трудових операцій у тваринництві виконується за допомогою мобільних і стаціонарних машин і механізмів, а також вручну.

Незважаючи на це в даній галузі нормування праці має свої особливості. Зумовлено це тим, що об'єктом, на який спрямована праця, тут є тварини; їх вид, стать, вік визначають специфіку обслуговування. Насамперед дані обставини передбачають різноманітність форм поділу й кооперації праці тваринників, а також виконання працівниками ферм протягом зміни механізованих, ручних і транспортних робіт. Крім того, упродовж зміни праця тваринників має чітко виражені технологічні перерви, зумовлені біологічними особливостями тварин.

Зазначені особливості праці тваринників накладають свій відбиток переважно на організацію й обслуговування їх робочих місць, що явля­ють собою частину тваринницького приміщення, де зосереджені всі учасники трудового процесу: тварини як засоби виробництва і як пред­мети праці, сам виконавець і де саме й відбувається процес. У тварин­ництві рівень організації, оснащення і обслуговування безпосередньо впливає на розрахунки галузевих нормативів.

На відміну від інших галузей, у тваринництві нормативи праці встановлюються у вигляді норм обслуговування тварин одним або гру­пою працівників. Правильний розрахунок потребує ретельного вивчен­ня умов виробництва тваринницької продукції і насамперед рівнів механізації та організації трудових процесів. Саме ці фактори мають визначальний вплив на нормативні величини.

У процесі нормування важливо врахувати весь комплекс нормо­утворюючих факторів, що підвищує рівень обґрунтованості галузевих норм. На норми обслуговування в тваринництві впливають:

Ø вид, стать, вік, виробниче призначення і продуктивність тварин;

Ø технологія виробництва тваринницької продукції (способи утри­мання тварин, тип годівлі, кратність доїння, способи гноєвидалення та ін.;

Ø тривалість зимового й літнього періодів і прийняті способи
утримання тварин в цей час;

Ø ступінь механізації виробничих процесів;

Ø індивідуальні особливості тваринників (стать, вік, стаж роботи,
кваліфікація тощо);

Ø рівень організації трудових процесів, оплата праці виконавців,
трудова дисципліна, санітарно-гігієнічні умови праці та ін.

 

Індивідуальні особливості виконавців при розрахунку норм обслу­говування до уваги не беруться.

Зазначені фактори взаємно поєднуються в трудовому процесі. Особ­ливо це стосується варіантів механізації праці і способів їх організації, які зумовлюють необхідність розрахунку трудових нормативів для кож­ного з варіантів окремо.


Читайте також:

  1. I визначення впливу окремих факторів
  2. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  3. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  4. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  5. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  6. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  7. Автокореляційна характеристика системи
  8. Адаптація до абіотичних факторів середовища.
  9. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища.
  10. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  11. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ
  12. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ СПОРТУ




Переглядів: 565

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розрахунок комплексних норм | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.