Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



До якості води споживачами різних категорій

Вимоги, що пред’являються

Основні задачі і джерела водопостачання

Водопровід (або система водопостачання) – комплекс інженерних споруд, призначених для отримання води з природних джерел, поліпшення її якості і передачі до місця споживання.

Основні завдання водопостачання:

- постачання населення чистою, доброякісною водою в достатній кількості;

- благоустрій населених місць і підвищення рівня життя людей;

- задоволення потреб промислових підприємств.

Природні джерела, які використовуються для водопостачання, поділяються на дві основні групи:

1) поверхні джерела – ріки, водосховища та озера прісної води;

2) підземні джерела – артезіанські води, джерела.

Характерними особливостями річної води є:

- відносно велика каламутність (особливо під час паводків);

- високий вміст органічних речовин, бактерій;

- часто значна кольоровість води;

- відносно малий вміст солі;

- невелика жорсткість.

Особливості води озер і водосховищ:

- надто малий вміст зважених речовин;

- значна кольоровість;

- велика окислювальність;

- наявність планктону літом;

- різноманітний ступінь мінералізації.

Якість води поверхневих джерел здебільшого залежить від інтенсивності випадання атмосферних опадів, танення снігів, а також від забруднення поверхневими стоками.

Підземні води, як правило, не містять або містять незначну кількість зважених речовин і, здебільшого, безбарвні, володіють високими санітарними якостями, але дуже мінералізовані, мають підвищену жорсткість, значний вміст заліза і т. та.

Практика показує, що водопостачання більшості малих і значної частини середніх за розмірами населених місць засновано на використанні підземних джерел. Для водопостачання більшості великих міст потрібно повністю або в значному ступені користуватися водами поверхневих джерел.

 

Споживання води може відбуватися на:

- господарсько-питні потреби;

- протипожежні цілі;

- полив території;

- виробничі (технічні) цілі.

Вимоги, що до якості питної води, регламентуються Державними санітарними правилами і нормами «Вода питна. Гігієнічні вимоги і до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання». Якість води характеризується її фізичними властивостями, загальною кількістю розчинених солей, активною реакцією, окислювальністю і бактеріологічною забрудненістю.

1. Фізичні властивості:

- температура, оптимальна – 7-10 °С, гранично допустима – 35 °С.

- каламутність визначається вмістом у воді зважених речовин, ступенем їхньої дисперсності, а також змістом речовин в колоїдальному стані (не більш 3 мг/л);

- прозорість – вода вважається прозорою в тому випадку, коли спеціальний стандартний шрифт, який поміщено у воду, читається на відстані не менше 30 см;

- кольоровість - кольоровість води, що інколи має жовтуватий відтінок, вимірюють в градусах шляхом порівняння з еталонами кольоровості. Не повинна перевищувати 35°;

- смак - за смаком вода може бути гіркуватою, солоною, кислою, солодкуватою;

- запах, по запаху вода може бути трав’янистою, землистою, затхлою, болотною, рибною.

Запахи і смаки води оцінюються балами; при температурі 20 °С присмаків у воді повинно бути не більше 2 балів.

2. Розчинені солі:

Розчинених солей у воді повинно міститися на більше (мг/л):

- свинцю – 0,1;

- миш’яку – 0,01;

- міді – 30;

- цинку – 5;

- заліза (при знезалізненні) – 0,3;

- фтору – 1,5 і не менше 1,0 мг/л.

Мінімальний вміст фтору в питній воді необхідний для постійного вживання людиною з метою нормального розвитку його кістяної тканини.

3. Активна реакція.

Активна реакція води показує ступінь її лужності або кислотності і характеризується концентрацією водневих іонів – рН.

У випадку освітлення або зм’якшення води активна реакція повинна бути не менше 6,5 і не більше 8,5 рН.

4. Окислювальність.

Надто небажано високий вміст у воді кисню, вуглекислоти і сірководню, бо вони викликають інтенсивну корозію металу.

Вода з вмістом сірководню для питних потреб не придатна.

5. Бактеріологічна забрудненість.

Для здоров’я небезпечні патогенні бактерії, що є збудниками таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, черевний тиф, паратиф. Їхня наявність в воді не допустима. Загальне число бактерій в 1 мл питної води не повинно перевищувати 100, а кількість бактерій у вигляді кишкових паличок в 1 літрі допускається не більш 3.

Всього по ДсанПіНу контролюється до 80 показників, а в США вимоги до питної води вище – контролюється до 97 показників.

Вимоги, що подаються до якості води, яка використовується в виробничих цілях, різноманітні, бо залежать від типу виробництва і його технології.

Для деяких хімічних виробництв передбачені спеціальні (додаткові) вимоги до чистоти води.

Точні вимоги подаються до якості живильної води для котельних приладів. Жорсткість живильної води для водотрубних котлів з тиском 30-100 атм. не повинна перевищувати 0,01 мг-екв/л. В живильній воді не допустима наявність зважених речовин.

Дуже часто для технологічних процесів використовують воду, яка відступає від стандарту якості питної води. Наприклад, на збагачувальних фабриках, металургійних заводах, при охолоджуванні багатьох видів технологічного обладнання.

Основні вимоги, які подаються до якості води, що охолоджує, полягають в тому, що вода повинна мати невелику карбонатну жорсткість і містити якомога менш зважених речовин.

Вимоги до якості води в цих чисельних випадках визначаються проектами і технологами.

Для поливу території і гасіння пожеж також можна використовувати воду не питної якості.

 


Читайте також:

  1. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  2. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  3. Аналіз структури та якості кредитного портфеля
  4. Аналіз якості виробничої інформації
  5. Аналіз якості обігового капіталу
  6. Аналіз якості продукції та робіт
  7. Арифметичні операції в різних системах числення
  8. Банківська система в ринковій економіці є звичайно дворівневою і включає центральний банк (емісійний) і комерційні (депозитні) банки різних видів.
  9. В однакових об'ємах різних газів за однакових умов (температура і тиск) міститься однакова кількість молекул.
  10. В умовах різних облікових систем
  11. В якості критеріїв для оцінки або вимірювання предмета завдання з надання впевненості не можуть використовуватись очікування, судження або власний досвід аудитора.
  12. Вибори, їх класифікація та особливості при різних політичних режимах.




Переглядів: 736

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Значення та роль інженерних комунікацій у благоустрої міст, удосконалення міської транспортної системи, покращення умов життя населення, оздоровлення навколишнього середовища | Норми і режими водонадходження і водовідведення

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.