Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Визначення протеолітичних властивостей мікроорганізмів

Фізіологічні ознаки.

Фізіологічні ознаки мікроорганізмів обумовлені їх біохімічними особливостями. До фізіологічних ознак відносять:

1. Тип живлення мікроорганізмів.

2. Відношення до кисню – аероби, анаероби, облігатні анаероби.

3. Відношення до температури – мезофіли, психрофіли, термофіли.

4. Відношення до рН .

5. Можливість розвитку в молоці.

6. Цукролітичні властивості – здатність розщеплювати цукри.

7. Протеолітичні властивості – здатність розщеплювати білки.

8. Окисно-відновні властивості.

Кожний вид мікроорганізмів виробляє постійний набір ферментів, одні з яких розщеплюють білки і вуглеводи, а інші викликають окислення чи відновлення різноманітних субстратів.

Деякі мікроорганізми в процесі життєдіяльності синтезують протеази, ферменти, які здатні розщеплювати білки. Наявність протеолітичних властивостей у мікроорганізмів визначають шляхом їх висіву уколом в стовпчик МПЖ. Пробірки витримують при температурі 22-23 °С протягом 24-48 год. Мікроорганізми, які синтезують протеолітичні ферменти, розріджують желатину. Відмічають швидкість розрідження та його характер.

При висіві на молочний агар Ейкмана (10 частин розплавленого МПА і 3 частини стерильного знятого молока), культури, що синтезують протеолітичні ферменти, викликають пептонізацію казеїну. Спостерігається утворення прозорих зон навколо колоній на мутному фоні середовища. Засіяні чашки витримують в термостаті при 37°С протягом 24-48 годин.

Для визначення протеолітичних властивостей, досліджувані культури аеробних мікроорганізмів висівають на середовища з сироваткою крові. Анаеробні мікроорганізми висівають уколом в стовпчик аналогічного середовища. Чашки і пробірки витримують при 37°С протягом 24-48 годин. Штами, які синтезують протеолітичні ферменти, розріджують зазначене поживне середовище, навколо колоній утворюються поглиблення.

Деяким видам патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів властива протеолітична активність. Вони здатні розщеплювати білок до продуктів глибокого розпаду: індолу, сірководню, сечовини, аміаку. При визначенні протеолітичних властивостей патогенів найбільше значення має виявлення індолу та сірководню.

Для встановлення наявності індолу, в пробірку з МПБ (або пептонною водою) засіяною досліджуваною культурою, вносять смужку фільтрувального паперу насиченого розчином щавлевої кислоти. Засіяні пробірки витримують при 37°С в термостаті протягом 24-48 годин. Забарвлення паперу в рожевий або червоний колір, свідчить про наявність індолу.

Сірководень - кінцевий продукт розщеплення цистину, цистеїну та метіоніну. Для його виявлення в пробірку з МПБ засіяну досліджуваною культурою, вносять смужку фільтрувального паперу змочену 10% розчином оцтовокислого свинцю. При виділенні сірководню, папір буріє або чорніє (утворюється сірчистий свинець).


Читайте також:

  1. I визначення впливу окремих факторів
  2. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  3. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  4. Ocнoвнi визначення здоров'я
  5. АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ НА СТРЕСОВІ ДІЇ.
  6. Акцентуація характеру – перебільшений розвиток певних властивостей характеру на шкоду іншим, в результаті чого погіршуються відносини з оточуючими людьми.
  7. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості
  8. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  9. Аналіз стратегічних альтернатив та визначення оптимальної стратегії формування фінансових ресурсів
  10. Аналіз ступеня вільності механізму. Наведемо визначення механізму, враховуючи нові поняття.
  11. Анізотропія властивостей металів.
  12. Бактеріофаг, його природа і практичне застосування. Вплив бактеріофага на мінливість мікроорганізмів.




Переглядів: 3193

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Культуральні ознаки. | Визначення цукролітичних властивостей мікроорганізмів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.