МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Визначення протеолітичних властивостей мікроорганізмівФізіологічні ознаки. Фізіологічні ознаки мікроорганізмів обумовлені їх біохімічними особливостями. До фізіологічних ознак відносять: 1. Тип живлення мікроорганізмів. 2. Відношення до кисню – аероби, анаероби, облігатні анаероби. 3. Відношення до температури – мезофіли, психрофіли, термофіли. 4. Відношення до рН . 5. Можливість розвитку в молоці. 6. Цукролітичні властивості – здатність розщеплювати цукри. 7. Протеолітичні властивості – здатність розщеплювати білки. 8. Окисно-відновні властивості. Кожний вид мікроорганізмів виробляє постійний набір ферментів, одні з яких розщеплюють білки і вуглеводи, а інші викликають окислення чи відновлення різноманітних субстратів. Деякі мікроорганізми в процесі життєдіяльності синтезують протеази, ферменти, які здатні розщеплювати білки. Наявність протеолітичних властивостей у мікроорганізмів визначають шляхом їх висіву уколом в стовпчик МПЖ. Пробірки витримують при температурі 22-23 °С протягом 24-48 год. Мікроорганізми, які синтезують протеолітичні ферменти, розріджують желатину. Відмічають швидкість розрідження та його характер. При висіві на молочний агар Ейкмана (10 частин розплавленого МПА і 3 частини стерильного знятого молока), культури, що синтезують протеолітичні ферменти, викликають пептонізацію казеїну. Спостерігається утворення прозорих зон навколо колоній на мутному фоні середовища. Засіяні чашки витримують в термостаті при 37°С протягом 24-48 годин. Для визначення протеолітичних властивостей, досліджувані культури аеробних мікроорганізмів висівають на середовища з сироваткою крові. Анаеробні мікроорганізми висівають уколом в стовпчик аналогічного середовища. Чашки і пробірки витримують при 37°С протягом 24-48 годин. Штами, які синтезують протеолітичні ферменти, розріджують зазначене поживне середовище, навколо колоній утворюються поглиблення. Деяким видам патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів властива протеолітична активність. Вони здатні розщеплювати білок до продуктів глибокого розпаду: індолу, сірководню, сечовини, аміаку. При визначенні протеолітичних властивостей патогенів найбільше значення має виявлення індолу та сірководню. Для встановлення наявності індолу, в пробірку з МПБ (або пептонною водою) засіяною досліджуваною культурою, вносять смужку фільтрувального паперу насиченого розчином щавлевої кислоти. Засіяні пробірки витримують при 37°С в термостаті протягом 24-48 годин. Забарвлення паперу в рожевий або червоний колір, свідчить про наявність індолу. Сірководень - кінцевий продукт розщеплення цистину, цистеїну та метіоніну. Для його виявлення в пробірку з МПБ засіяну досліджуваною культурою, вносять смужку фільтрувального паперу змочену 10% розчином оцтовокислого свинцю. При виділенні сірководню, папір буріє або чорніє (утворюється сірчистий свинець). Читайте також:
|
||||||||
|