МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Склад і властивості шлункового соку, регуляція виділення. Механізм евакуації хімусу зі шлунка в дванадцятипалу кишку.ВИСНОВОК до другого питання: Таким чином, у дорослої людини за добюу утворюється 0,5 – 2 л слини. Слина формує та вкриває слизом харчову грудку і сприяє ковтанню; під впливом ферментів слини починається гідроліз вуглеводів. Вона сприяє виникненню смакових відчуттів завдяки розчиненню харчових речовин і дії на смакові рецептори. Екскреторна функція слини полягає в тому, що зі слиною можуть виділятися деякі продукти обміну, лікарські речовини. Захисна функція слини полягає у відмиванні подразнювальних речовин, які потрапляють у порожнину рота, бактерицидній дії завдяки лізоциму і кровоспинній дії у зв’язку з наявністю тромбопластичних речовин. Травлення в шлунку. Їжа з ротової порожнини надходить у шлунок, де вона піддається подальшій хімічній і механічній обробці. Крім того, шлунок є харчовим депо. Механічна обробка їжі забезпечується моторної діяльністю шлунку, хімічна здійснюється за рахунок ферментів шлункового соку. Подрібнені і хімічно оброблені харчові маси в суміші з шлунковим соком утворюють рідкий або напіврідкий хімус. Шлунок виконує такі функції: секреторну; моторну; всмоктувальну; екскреторну (виділення сечовини, сечової кислоти, креатиніну, солей важких металів, йоду, лікарських речовин); інкреторну (утворення гормонів гастрину та гістаміну); гомеостатичну (регулювання рН); участь у гемопоезі (виробленні внутрішнього чинника Касла). Секреторна функція шлунка. Секреторна функція шлунка забезпечується залозами, які у її слизовій оболонці. Розрізняють три види залоз: кардіальні, фундальні (власні залози шлунка) і пілорічні (залози воротаря). Залози складаються з головних, парієтальних (обкладочних), додаткових клітин і мукоцитів. Головні клітини виробляють пепсиногени, парієтальні – соляну кислоту, додаткові і мукоціти – мукоїдний секрет (слиз). Фундальні залози містять всі три типи клітин. Тому до складу соку фундального відділу шлунка входять ферменти і багато соляної кислоти і саме цей сік відіграє провідну роль в шлунковому травленні. Склад і властивості шлункового соку. У дорослої людини протягом доби утворюється і виділяється близько 2 – 2,5 л шлункового соку. Шлунковий сік має кислу реакцію (рН 1,5 – 1,8). До його складу входять вода – 99%, і сухий залишок – 1%. Сухий залишок представлений органічними і неорганічними речовинами. Головний неорганічний компонент шлункового соку – соляна кислота, яка знаходиться у вільному і зв'язаному з протеїнами стані. Соляна кислота виконує ряд функцій: сприяє денатурації і набухання білків у шлунку, що полегшує їх подальше розщеплення пепсину; активує пепсиногени і перетворює їх на пепсини; створює кисле середовище, необхідну для дії ферментів шлункового соку; забезпечує антибактеріальну дію шлункового соку; сприяє нормальній евакуації їжі з шлунку: відкриттю пілоричного сфінктера з боку шлунка та закриття з боку 12-палої кишки; збуджує панкреатичну секрецію. Крім того, в шлунковому соку містяться такі неорганічні речовини: хлориди, бікарбонати, сульфати, фосфати, натрій, калій, кальцій, магній тощо. До складу органічних речовин входять протеолітичні ферменти, головну роль серед яких відіграють пепсину. Пепсини виділяються в неактивній формі у вигляді пепсіногенів. Під впливом соляної кислоти вони активуються. Оптимум протеазної активності знаходиться при рН 1,5 – 2,0. Вони розщеплюють білки до альбумоз і пептонів. Хімозин викликає перетворення молока у сир в присутності іонів кальцію, так як переводить розчинний білок казеїноген в нерозчинну форму – казеїн. Шлункова ліпаза мало активна і розщеплює тільки емульговані жири (грудне молоко). У шлунку триває гідроліз вуглеводів під впливом ферментів слини. Це стає можливим тому, що харчовий клубок, який потрапив в шлунок, просочується кислим шлунковим соком поступово, і в цей час у внутрішніх шарах харчової грудки у лужному середовищі триває дія ферментів слини. До складу органічних речовин входить лізоцим, що забезпечує бактерицидні властивості шлункового соку. Шлунковий слиз містить муцин, захищає слизову оболонку шлунка від механічних і хімічних роздратувань і від самоперетравлення. У шлунку виробляється гастромукопротеїд, або внутрішній фактор Касла. Тільки за наявності внутрішнього чинника можливе утворення комплексу з вітаміном В12, що бере участь в еритропоезі. У шлунковому соку містяться також амінокислоти, сечовина, сечова кислота. Регуляція шлункової секреції. Виділяють три фази: мозкову, шлункову, кишкову. Складно-рефлекторна (мозкова) фаза включає умовно-рефлекторний і безумовно-рефлекторний механізми. Умовно-рефлекторне відділення шлункового соку відбувається при роздратуванні нюхових, зорових, слухових рецепторів (запах, вигляд їжі, звукові подразники, пов'язані з приготуванням їжі, розмовами про їжу). У результаті синтезу аферентних зорових, слухових і нюхових подразників в таламусі, гіпоталамусі, лімбічній системі і корі великих півкуль головного мозку підвищується збудливість нейронів травного бульбарного центру і створюються умови для запуску секреторної активності шлункових залоз. Сік, що виділяється при цьому, І. П. Павлов назвав запальним, або апетитним. Безумовно-рефлекторне шлункове соковідділення починається з моменту потрапляння їжі в ротову порожнину і пов'язане з порушенням рецепторів ротової порожнини, глотки, стравоходу. Імпульси по аферентним волокнах язикового (V пара черепно-мозкових нервів), язикоглоткового (IX пара) і верхнього гортанного (X пара) нервів надходять в центр шлункового соковідділення в довгастому мозку. Від центру імпульси по еферентним волокнам блукаючого нерва передаються до залоз шлунка, що призводить до посилення секреції. Сік, що виділяється в першу фазу шлункової секреції, має велику протеолітичну активність і має велике значення для травлення, тому що завдяки йому шлунок виявляється заздалегідь підготовленим до прийому їжі. Гальмування секреції шлункового соку відбувається за рахунок подразнення еферентних симпатичних волокон, що йдуть із центрів спинного мозку. Шлункова фаза секреції настає з моменту потрапляння їжі в шлунок. Ця фаза реалізується за рахунок блукаючого нерва, внутрішньоорганного відділу нервової системи і гуморальних факторів. Шлункова секреція в цю фазу обумовлена роздратуванням їжею рецепторів слизової шлунка, звідки імпульси передаються по аферентних волокнах блукаючого нерва в довгастий мозок, а потім по еферентних волокнах блукаючого нерва надходять до секреторних клітин. Блукаючий нерв робить свій вплив на шлункову секрецію кількома шляхами: прямий контакт з головними, і додатковими клітинами шлункових залоз (збудження М-холінорецепторів), через внутрішньорганну нервову систему і через гуморальну ланку, оскільки волокна блукаючого нерва іннервують G-клітини пілоричної частини шлунка, які продукують гастрин. Гастрин підвищує активність головних, але більшою мірою обкладочних клітин. У той же час продукція гастрину збільшується під впливом екстрактивних речовин м'яса, овочів, продуктів перетравлення білків, бомбезіна. Зниження рН в антральному відділі шлунка зменшує вивільнення гастрину. Під впливом блукаючого нерва підвищується також секреція гістаміну клітинами шлунка. Гістамін, взаємодіючи з гістаміновими рецепторами клітин, підвищує секрецію шлункового соку високої кислотності з низьким вмістом пепсином. До числа хімічних речовин, здатних здійснювати безпосередній вплив на секрецію залоз слизової оболонки шлунка, відносяться екстрактивні речовини м'яса, овочів, спирти, продукти розщеплення білків (альбумози і пептони). Кишкова фаза секреції починається при переході хімусу зі шлунка в кишечник. Хімус впливає на хемо-, осмо-, механорецептори кишечника, рефлекторно змінює інтенсивність шлункової секреції. Залежно від ступеня гідролізу харчових речовин, у шлунок надходять сигнали, що підвищують шлункову секрецію або, навпаки, гальмують. Стимуляція здійснюється за рахунок місцевих і центральних рефлексів і реалізується через блукаючий нерв, внутрішньорганну нервову систему і гуморальні фактори (виділення гастрину G-клітинами дванадцятипалої кишки). Кислотність шлункового соку в цей період низька. Гальмування шлункової секреції відбувається за рахунок виділення секретину, ХЦК-ПЗ, що пригнічують секрецію соляної кислоти, але посилюють секрецію пепсіногенів. Зменшують продукцію соляної кислоти також, ЖІП, ВІП, нейротензин, соматостатин, серотонін, бульбогастрін, продукти гідролізу жиру. Моторна функція шлунка. Моторна функція шлунка сприяє перемішуванню їжі зі шлунковим соком, просуванню і порційній появі вмісту шлунка в дванадцятипалу кишку. Вона забезпечується роботою гладкої мускулатури. М'язова оболонка шлунка складається з трьох шарів гладких м'язів: зовнішнього подовжнього, середнього колового та внутрішнього косого. Для деяких м'язових клітин внутрішнього косого шару характерна наявність пейсмекерної активності. Порожній шлунок має деякий тонус. Періодично відбувається його скорочення (голодна моторика), яке змінюється станом спокою. Цей вид скорочення м'язів пов'язаний з відчуттям голоду. Відразу після прийому їжі відбувається релаксація гладеньких м'язів стінки шлунка (харчова рецептивна релаксація). Через деякий час, що залежить від виду їжі, починається скорочення шлунка. Розрізняють перистальтичні, систематичні і тонічні скорочення шлунка. Перистальтичні рухи здійснюються за рахунок скорочення циркулярних м'язів шлунка. Скорочення м'язів починаються на великій кривизні в безпосередній близькості від стравоходу, де локалізується кардіальний водій ритму. Скорочення м'язів дистальної частини антрального відділу і пілоруса являють собою систолічне скорочення. Ці рухи забезпечують перехід вмісту шлунка в дванадцятипалу кишку. Тонічні скорочення обумовлені зміною тонусу м'язів. У шлунку можливі також і антиперістальтичні рухи, які спостерігаються при акті блювання. Евакуація хімусу із шлунка в дванадцятипалу кишку. Вміст шлунка надходить у дванадцятипалу кишку окремими порціями завдяки скороченню мускулатури шлунка та відкриттю сфінктера воротаря. Відкриття пілоричного сфінктера відбувається внаслідок подразнення рецепторів слизової пілоричного частини шлунка соляною кислотою. Перейшовши в дванадцятипалу кишку, НСl, що знаходиться в хімусі, впливає на хеморецептори слизової кишки, що призводить до рефлекторного закриття пілоричного сфінктера (замикальний пілоричний рефлекс). Після нейтралізації кислоти в дванадцятипалій кишці лужним дуоденальним соком пілоричний сфінктер знову відкривається. Швидкість переходу вмісту шлунка в дванадцятипалу кишку залежить від складу, обсягу, консистенції, осмотичного тиску, температури і рН шлункового вмісту, ступеня наповнення дванадцятипалої кишки, стану сфінктера. Читайте також:
|
||||||||
|