За ступенем залежності від обсягів діяльності витрати поділяються на змінні і постійні.
Змінними називаються витрати, величина яких змінюється пропорційно зміні обсягу виробництва (випуску). Звідси, розмір цих витрат на кожну одиницю продукції залишається незмінним. До постійних відносять витрати, величина яких не змінюється або майже не змінюється (умовно-постійні витрати) при зміні обсягу виробництва (прикладом можуть слугувати адміністративні або загальногосподарські витрати).
Слід відмітити, що поділ на змінні і постійні витрати в певній мірі є умовним, так як в чистому вигляді вони не проявляються: змінні витрати на одиницю продукції змінюються під впливом організаційно-технічних заходів, величина постійних витрат – при суттєвій зміні обсягу виробництва. Тому більш правильно їх називати умовно-змінними і умовно-постійними витратами.
4) за економічними елементами. Під елементами витрат розуміють економічно однорідні види витрат
5) За статтями калькуляції:
Групування витрат за статтями калькулювання [П(С)БО 16]:
1. Прямі витрати (рахунок 23).
2. Загальновиробничі витрати (рахунок 91).
Ці витрати разом становлять виробничу собівартість продукції (робіт, послуг).
3. Інші витрати, що не включаються до собівартості продукції:
3.1.Адміністративні витрати (рахунок 92).
3.2. Витрати на збут (рахунок 93).
3.3. Інші операційні витрати (рахунок 94).
Нагадуємо, що крім операційних витрат, виділяють витрати:
— фінансові (рахунки 95, 96);
— інші (рахунок 97);
— витрати на сплату податку на прибуток (рахунок 98);
— надзвичайні витрати (рахунок 99).
Види собівартості:
- виробнича собівартість;
- собівартість реалізації.
Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з:
· виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду;
До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються (таблиця 12.2):
· прямі матеріальні витрати;
· прямі витрати на оплату праці;
· інші прямі витрати;
· змінні загальновиробничі витрати та постійні розподілені загальновиробничі витрати.
Собівартість готової продукції (робіт, послуг) визначається за вирахуванням з витрат на її виробництво справедливої вартості побічної продукції, що відпускається на сторону, та вартості можливого використання побічної продукції, якщо вона використовується на підприємстві.