МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Мікробіологія як наука, її значенняТЕМА: МОРФОЛОГІЯ ТА СИСТЕМАТИКА МІКРООРГАНІЗМІВ ЛЕКЦІЯ 1 Дніпропетровськ Конспект лекцій Мікробіологія Н.П.Швидка ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА для напряму підготовки 6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво» Рецензент: А.І.Вінніков, доктор біологічних наук, професор
Швидка Н.П. Мікробіологія. Конспект лекцій.- Д.: ДУЕП, 2007.- 150 с.
Структура конспекту лекцій обумовлена послідовністю викладання курсу „Мікробіологія”. Цей конспект лекцій має за мету створити надійну базу знань для успішного вивчення методів дослідження сировини і матеріалів. У виданні розглянуто основні питання морфології та фізіології мікроорганізмів, а також загальну характеристику основних мікробіологічних показників якості харчових продуктів і методи їх визначення. Особливу увагу приділено основам санітарної мікробіології для визначення якості товарів народного споживання і санітарного стану навколишнього середовища з метою профілактики харчових захворювань мікробної природи.
Мета:вивчення морфології та систематики мікроорганізмів. План 1. Мікробіологія як наука, її значення. 2. Мікроорганізми, їх місце у системі живих істот. 3. Класифікація мікроорганізмів. 4. Морфологічні властивості мікроорганізмів.
Мікробіологія – наука, яка вивчає морфологію, фізіологію, екологію, систематику мікроорганізмів, їх роль і значення в житті людини, тварин та рослин. Крім того вона вивчає перетворення речовин в природі, інфекцію і імунітет, збудників деяких інфекційних захворювань, мікробіологічні процеси та інше. Назва науки складається з трьох грецьких словосполучень: „мікрос” – малий, „біос” – життя та „логос” – наука. Таким чином, мікробіологія являється наукою про життя мікроскопічних істот – мікроорганізмів. До них належать: бактерії, гриби та віруси. Мікробіологія вміщує декілька самостійних дисциплін: загальну, медичну, ветеринарну, сільськогосподарську, промислову та інші. Загальна мікробіологія вивчає морфологію, фізіологію, генетику мікроорганізмів, їх роль в перетворені речовин в природі, утворенні біологічно активних сполук, що використовуються в різних галузях народного господарства. Промислова мікробіологія перетворилась в міцну виробничу силу. За допомогою мікроорганізмів на виробництвах мікробіологічної промисловості одержують продукти біологічного синтезу. В середині 40-х років ХХ сторіччя використання живих істот, що викликають процеси в виробництві біологічно активних сполук (антибіотиків, ферментів, вітамінів, гармонів, амінокислот та інше) має назву біотехнології. Приведемо декілька прикладів використання мікроорганізмів в деяких галузях. Мікроорганізми – продуценти білка. В останній час ефективно розвивається мікробіологічна промисловість. Продукти біологічного синтезу мають велике значення, вносять відчутний скарб в економіку багатьох країн. Сучасні підприємства біологічного синтезу – це величезні промислові підприємства з високою культурою виробництва. Продуцентами таких широко відомих антибіотиків, як пеніцилін, стрептоміцин, тетрациклін та інші є плесняві гриби та актиноміцети. Більшість ефективних антибіотиків (з широким спектром дії) одержано за допомогою актиноміцетів.
Читайте також:
|
||||||||
|