МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Мікробіологія як наука, її значенняТЕМА: МОРФОЛОГІЯ ТА СИСТЕМАТИКА МІКРООРГАНІЗМІВ ЛЕКЦІЯ 1 Дніпропетровськ Конспект лекцій Мікробіологія Н.П.Швидка ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА для напряму підготовки 6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво» Рецензент: А.І.Вінніков, доктор біологічних наук, професор
Швидка Н.П. Мікробіологія. Конспект лекцій.- Д.: ДУЕП, 2007.- 150 с.
Структура конспекту лекцій обумовлена послідовністю викладання курсу „Мікробіологія”. Цей конспект лекцій має за мету створити надійну базу знань для успішного вивчення методів дослідження сировини і матеріалів. У виданні розглянуто основні питання морфології та фізіології мікроорганізмів, а також загальну характеристику основних мікробіологічних показників якості харчових продуктів і методи їх визначення. Особливу увагу приділено основам санітарної мікробіології для визначення якості товарів народного споживання і санітарного стану навколишнього середовища з метою профілактики харчових захворювань мікробної природи.
Мета:вивчення морфології та систематики мікроорганізмів. План 1. Мікробіологія як наука, її значення. 2. Мікроорганізми, їх місце у системі живих істот. 3. Класифікація мікроорганізмів. 4. Морфологічні властивості мікроорганізмів.
Мікробіологія – наука, яка вивчає морфологію, фізіологію, екологію, систематику мікроорганізмів, їх роль і значення в житті людини, тварин та рослин. Крім того вона вивчає перетворення речовин в природі, інфекцію і імунітет, збудників деяких інфекційних захворювань, мікробіологічні процеси та інше. Назва науки складається з трьох грецьких словосполучень: „мікрос” – малий, „біос” – життя та „логос” – наука. Таким чином, мікробіологія являється наукою про життя мікроскопічних істот – мікроорганізмів. До них належать: бактерії, гриби та віруси. Мікробіологія вміщує декілька самостійних дисциплін: загальну, медичну, ветеринарну, сільськогосподарську, промислову та інші. Загальна мікробіологія вивчає морфологію, фізіологію, генетику мікроорганізмів, їх роль в перетворені речовин в природі, утворенні біологічно активних сполук, що використовуються в різних галузях народного господарства. Промислова мікробіологія перетворилась в міцну виробничу силу. За допомогою мікроорганізмів на виробництвах мікробіологічної промисловості одержують продукти біологічного синтезу. В середині 40-х років ХХ сторіччя використання живих істот, що викликають процеси в виробництві біологічно активних сполук (антибіотиків, ферментів, вітамінів, гармонів, амінокислот та інше) має назву біотехнології. Приведемо декілька прикладів використання мікроорганізмів в деяких галузях. Мікроорганізми – продуценти білка. В останній час ефективно розвивається мікробіологічна промисловість. Продукти біологічного синтезу мають велике значення, вносять відчутний скарб в економіку багатьох країн. Сучасні підприємства біологічного синтезу – це величезні промислові підприємства з високою культурою виробництва. Продуцентами таких широко відомих антибіотиків, як пеніцилін, стрептоміцин, тетрациклін та інші є плесняві гриби та актиноміцети. Більшість ефективних антибіотиків (з широким спектром дії) одержано за допомогою актиноміцетів.
Читайте також:
|
||||||||
|