Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Мікробіологія як наука, її значення

ТЕМА: МОРФОЛОГІЯ ТА СИСТЕМАТИКА МІКРООРГАНІЗМІВ

ЛЕКЦІЯ 1

Дніпропетровськ

Конспект лекцій

Мікробіологія

Н.П.Швидка

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА

для напряму підготовки

6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво»

Рецензент:

А.І.Вінніков, доктор біологічних наук, професор

 

Швидка Н.П.

Мікробіологія. Конспект лекцій.- Д.: ДУЕП, 2007.- 150 с.

 

Структура конспекту лекцій обумовлена послідовністю викладання курсу „Мікробіологія”. Цей конспект лекцій має за мету створити надійну базу знань для успішного вивчення методів дослідження сировини і матеріалів.

У виданні розглянуто основні питання морфології та фізіології мікроорганізмів, а також загальну характеристику основних мікробіологічних показників якості харчових продуктів і методи їх визначення.

Особливу увагу приділено основам санітарної мікробіології для визначення якості товарів народного споживання і санітарного стану навколишнього середовища з метою профілактики харчових захворювань мікробної природи.

 

 

Мета:вивчення морфології та систематики мікроорганізмів.

План

1. Мікробіологія як наука, її значення.

2. Мікроорганізми, їх місце у системі живих істот.

3. Класифікація мікроорганізмів.

4. Морфологічні властивості мікроорганізмів.

 

Мікробіологія – наука, яка вивчає морфологію, фізіологію, екологію, систематику мікроорганізмів, їх роль і значення в житті людини, тварин та рослин. Крім того вона вивчає перетворення речовин в природі, інфекцію і імунітет, збудників деяких інфекційних захворювань, мікробіологічні процеси та інше.

Назва науки складається з трьох грецьких словосполучень: „мікрос” – малий, „біос” – життя та „логос” – наука. Таким чином, мікробіологія являється наукою про життя мікроскопічних істот – мікроорганізмів. До них належать: бактерії, гриби та віруси.

Мікробіологія вміщує декілька самостійних дисциплін: загальну, медичну, ветеринарну, сільськогосподарську, промислову та інші.

Загальна мікробіологія вивчає морфологію, фізіологію, генетику мікроорганізмів, їх роль в перетворені речовин в природі, утворенні біологічно активних сполук, що використовуються в різних галузях народного господарства.

Промислова мікробіологія перетворилась в міцну виробничу силу. За допомогою мікроорганізмів на виробництвах мікробіологічної промисловості одержують продукти біологічного синтезу.

В середині 40-х років ХХ сторіччя використання живих істот, що викликають процеси в виробництві біологічно активних сполук (антибіотиків, ферментів, вітамінів, гармонів, амінокислот та інше) має назву біотехнології.

Приведемо декілька прикладів використання мікроорганізмів в деяких галузях.

Мікроорганізми – продуценти білка.

В останній час ефективно розвивається мікробіологічна промисловість. Продукти біологічного синтезу мають велике значення, вносять відчутний скарб в економіку багатьох країн. Сучасні підприємства біологічного синтезу – це величезні промислові підприємства з високою культурою виробництва.

Продуцентами таких широко відомих антибіотиків, як пеніцилін, стрептоміцин, тетрациклін та інші є плесняві гриби та актиноміцети. Більшість ефективних антибіотиків (з широким спектром дії) одержано за допомогою актиноміцетів.

 


Читайте також:

  1. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. Iсторичне значення революції.
  6. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  7. Ocнoвнi визначення здоров'я
  8. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.
  9. Автокореляція залишків – це залежність між послідовними значеннями стохастичної складової моделі.
  10. Автоматизація процесу призначення IP-адрес
  11. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості
  12. Але відмінні від значення функції в точці або значення не існує, то точка називається точкою усувного розриву функції .




Переглядів: 2200

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ВИСНОВОК | Хімічний склад мікробної клітини

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.