Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ПЕРІОДИЧНІ КУЛЬТУРИ

Якщо клітини мікроорганізмів культивувати у закритому об’ємі і не поновлювати склад поживних речовин, тобто створити закриту систему, то культивування буде періодичним.

В цих умовах популяція мікроорганізмів проходитиме певний цикл розвитку, для якого притаманна певна зміна фаз. Графічно крива росту періодичної культури зображується наступним чином:

Рис. 1. Крива росту періодичної культури.

Лаг – фаза починається з моменту посіву мікроорганізмів у поживне середовище. В лаг – фазі проходить адаптація культури до умов культивування, якщо потрібно, то клітини синтезують нові ферменти. При цьому чисельність клітин не змінюється. Тільки в кінці лаг – фази спостерігається різке зростання швидкості росту від 0 до максимального. Довга лаг – фаза реєструється, коли культура для пересіву стара, з холодильнику або пересівається з іншого середовища. Якщо умови культивування сприятливі, то цієї фази може і не бути.

Експоненціальна (логарифмічна) фаза розпочинається після адаптації клітин до умов культивування. При цьому встановлюється максимальна швидкість росту. Для клітин цієї фази росту характерна висока біохімічна активність. В лог - фазі є період, коли швидкість приросту біомаси стає постійною. На графіку це зображено у вигляді прямої лінії. Завершується лог – фаза сповільненням росту за рахунок змін умов культивування.

У стаціонарній фазішвидкість росту культури знижується, процеси росту і відмирання врівноважуються. На даний момент максимальний рівень популяції може становити 109 кл/мл. Умови для життя культури стають менш сприятливими. Інтенсивність обмінних процесів знижується, нагромаджуються вторинні метаболіти, токсичні продукти обміну, вичерпуються поживні речовини, що і лімітує ріст культури.

У фазі відмирання крива росту падає вниз із логарифмічною залежністю, оскільки число живих клітин в культурі значно зменшується. Починається лізис клітин під дією власних ферментів (автоліз). Умови для існування культури стають несприятливими, і тому спостерігається збільшення клітин у стані спокою (цисти, спори). Деякі методи руйнування клітин на виробництві з метою отримання внутрішньоклітинних компонентів базуються саме на штучному введенні культури у фазу відмирання, наприклад, додавання до середовища толуолу.

Якщо впливати на умови культивування таким чином, щоб виводити продукти обміну і додавати свіже поживне середовище, то можна тривалий час підтримувати культуру в експоненціальній фазі росту.

Саме такий спосіб культивування мікроорганізмів знайшов своє застосування у виробничих і напіввиробничих умовах, і він називається безперервним культивуванням. Контроль і управління процесами безперервного культивування здійснюють двома способами: хемостатнимітурбідостатним.

Хемостат складається з ємності – культиватора, в який з резервуару поступає з постійною швидкістю поживне середовище. Завдяки аерації і механічному перемішуванні в культиваторі створюються оптимальні умови для постачання клітин киснем і для більш швидкого та рівномірного розподілу поживного середовища. По мірі поступлення в культиватор поживного середовища з нього витікає бактеріальна суспензія.

Бактерії в хемостаті знаходяться, як правило, в експоненціальній фазі. Коли швидкість росту і розведення рівні, то втрата в результаті вимивання клітин і приріст біомаси відносяться як 1:1.

Ріст культури в хемостаті контролюється концентрацією субстратів.

Стабільність динамічної рівноваги культури в хемостаті обумовлена там, що її ріст лімітує концентрація якого-небудь субстрату.

Вирощування культури в турбідостаті суттєво відрізняється від вирощування в хемостаті. Робота турбідостату базується на підтримуванні постійної щільності бактеріальної суспензії або постійної мутності (екстинції).

Датчик мутності регулює через керуючу систему поступлення живильного розчину. В ємності для культивування всі поживні речовини знаходяться у надлишку, і швидкість росту бактерій наближується до максимальної. Робота з турбідостатами технічно складніша, ніж з хемостатами.

BOX

Деякі автори [1] вважають, що процес росту періодичної культури доцільно поділити на більшу кількість стадій. I II III IV V VI VII VIII I – лаг-фаза; II – фаза позитивного прискорення; III – фаза логарифмічного росту; IV – фаза негативного прискорення; V – стаціонарна фаза; VI – фаза прискореної загибелі; VII – фаза логарифмічної загибелі; VIII – фаза зменшення швидкості загибелі.

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА:

1. С.В.Бирюкова. Основные принципы классификации микроорганизмов// Клиническая микробиология. - №1 (3), февраль, 2000. – С.12-15.


Читайте також:

  1. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ
  3. Амстердам, Дельфт — осередки культури Нідерландів
  4. Артефакти культури. Знання, цінності і регулятиви як три основних види смислів культури.
  5. Архаїчні культури на території України. Трипільська культура та її здобутки.
  6. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  7. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  8. Варни і касти, їх роль у розвитку культури. Поширення буддизму та джайнізму.
  9. Вибір слова – основа культури мовлення
  10. Види і періодичність технічного обслуговування автомобіля
  11. Виникнення культури
  12. Витоки української культури (текст у розробці).




Переглядів: 4324

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ПЕДАГОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - ВАЖЛИВИЙ ЕТАП СТРУКТУРУВАННЯ РІЧНОГО ПЛАНУ ШКОЛИ | Список використаної літератури

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.