Основи визначення економічної доцільності створення роздрібного торговельного підприємства
Для забезпечення стійкого становища роздрібного підприємства необхідно визначити економічні межі обсягів його діяльності, порушення яких може призвести до банкрутства.
У світовій практиці для визначення цих меж використовують точку беззбитковості і точку рентабельності.
1. Точка беззбитковості – такий обсяг товарообороту підприємства, при якому сума валового доходу від реалізації дорівнює сумі поточних витрат.
де Тбез – мінімальний товарообіг, за якого роздрібним торговцем досягається точка беззбитковості, тис. гри;
Вп – витрати обігу постійні, %;
Рд – рівень валових доходів, %;
Рв.зм – рівень змінних витрат обігу, %.
2. Точка мінімальної рентабельності (Тм.р) – такий обсяг товарообігу роздрібного торговця, за якого сума його валових доходів не тільки покриває поточні витрати на ведення діяльності, а й утворює прибуток, розміри якого після сплати податків задовольняють власників підприємства в мінімальному рівні рентабельності на вкладений капітал.
де Тмр – точка мінімальної рентабельності;
Вп – витрати обігу постійні, %;
Рд – рівень валових доходів, %;
Рв.зм – рівень змінних витрат обігу, %.
Пmin – cума мінімального прибутку
Для визначення суми мінімального прибутку використовують формулу:
де К – величина капіталу, вкладеного власником у підприємство;
МРР – мінімальний рівень рентабельності;
Сп – ставка податку на прибуток.
Мінімальний рівень рентабельності визначається рівнем процентної банківської ставки, яка склалася в даний час.
Якщо в процесі своєї діяльності підприємство не може забезпечити точку мінімальної рентабельності, то необхідно переглянути свою ринкову стратегію (змінити товарний профіль підприємства) або звільнити місце на ринку і шукати інші можливості вкладання капіталу.