Вуглеводи – складні органічні сполуки, до складу яких входять атоми вуглецю (С), кисню (О) та водню (Н).
Органічні речовини
Неорганічні речовини
Вода
Властивості:
1) молекула води (H2O) – полярна, завдяки чому між двома сусідніми молекулами може утворюватись водневий зв’язок;
2) у клітині вода може бути зв’язаною (4-5%) і вільною (95-96%);
3) усі речовини поділяються на гідрофільні – розчинні у воді (кристалічні солі, деякі вуглеводи, білки) і гідрофобні – нерозчинні (майже всі ліпіди, деякі білки).
Функції:
1) визначення фізичних властивостей клітини (терморегуляція, об’єм, пружність);
2) розчинник для речовин;
3) середовище для хімічних реакцій;
4) приймає участь у хімічних реакціях.
Солі в організмі перебувають у вигляді іонівабо твердих сполук.
Функції:
1) Na‾- K‾-насос зумовлює передачу збудження по нервам або у м’язах, забезпечує транспорт речовин;
2) іони Ca²‾, Mg²‾ виконують регуляторну функцію, активують ферменти;
3) сполуки Са та Р надають міцності та твердості кістковій тканині;
4) неорганічні кислоти (HCl, H2SO4) приймають участь у процесах життєдіяльності.
Органічні речовини живих організмів мають скелет з ковалентно зв’язаних атомів вуглецю. Це відносно великі структури з високою молекулярною масою – макромолекулиабо біополімери. Вони побудовані з простих сполук – мономерів.
Вуглеводи бувають:
1. Простіабомоносахаридиза кількістю атомів вуглецюподіляються натріози (3),тетрози(4),пентози (5),гексози(6)і т.д. до декоз(10).Наприклад, глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза.
2. Складні –полімерні сполуки (вміщують декілька молекул моносахаридів):
· олігосахариди, серед яких найпоширеніші дисахариди(2) (сахароза, лактоза, мальтоза, трегалоза);